Solarly
Solar panel on wooden house

Geen BTW meer over aankoop en installatie van zonnepanelen in 2023

2 minuten leestijd

Joshua Bolk

LinkedIn

De overheid heeft besloten dat het niet meer nodig is om BTW te betalen over de aankoop, levering en installatie van zonnepanelen. Deze regel gaat in vanaf 1 Januari 2023. Dit heeft de tweede kamer in een wetsvoorstel besloten. Het doel van deze wet is om de administratieve last voor zowel particulieren als de belastingdienst te verminderen.

Voorheen was het namelijk zo dat particulieren die zonnepanelen aanschaftte voor hun woning de BTW terug konden vragen. Dit hoeft nu niet meer. Dat scheelt de belastingdienst een hoop werk. Ook gebruikt het kabinet de maatregel als middel om de aanschaffing van zonnepanelen verder te stimuleren.

0% BTW

Het nultarief geldt alleen voor particulieren en ondernemers die de zonnepanelen installeren op een woning of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur of garage. Ook geldt de 0% BTW regel voor vakantiewoningen en diverse aan- of uitbouw van een woning. Het is ook belangrijk om te weten dat je niet alleen 0% BTW betaald over de zonnepanelen, maar ook over de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. Aanpassingen aan de meterkast in verband met zonnepanelen vallen ook onder de regel.

Wanneer 21% BTW

Andere werkzaamheden, zoals het verstevigen van uw dak om de zonnepanelen te kunnen dragen, of het installeren van een warmtepomp, blijft het 21% BTW tarief gelden.

Daarnaast blijft het 21% BTW tarief ook gelden voor geïntegreerde zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen die tegelijkertijd dienen als dakbedekking.

De factuurdatum is bepalend

Misschien heb je zonnepanelen gekocht in December 2022 en worden deze pas in Maart geleverd. In dit geval geldt: de factuurdatum is leidend, je zult hierover dus nogsteeds 21% BTW moeten betalen. Deze BTW kan je wel nog terugvragen.

Vanaf 1 Januari 2023

Het voorstel is onderdeel van het belastingsplan uit 2023. Ondertussen is het goedgekeurd door de Tweede en Eerste kamer en gaat het vanaf 1 Januari 2023 in. Meer informatie over 0% BTW over zonnepanelen kunt u vinden op e website van de overheid.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

KostenCard image

cardRobin van Mil

Wat kost een omvormer?

De prijskaartjes die hangen aan de omvormers variëren enorm. Hoe kan dit? En op wat is de prijsopbouw gebaseerd?

KostenCard image

cardJoshua Bolk

Wat kost 1 kWh?

In December 2022 was de prijs voor elektriciteit €0,84 per kWh. In Januari 2023 was deze €0,75 per kWh. Daarnaast geldt er nu een gasplafond van €0,40 per kWh.

KostenCard image

cardRobin van Mil

Wat kost een zonnepaneel gemiddeld?

In dit artikel beschrijven we de verschillende typen zonnepanelen en het bijbehorende kostenplaatje.