Solarly
Solar panel with a person holding a calculator

Kosten zonnesysteem

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Men investeert vaak met voorbedachte rade ergens in. Daar waar het in het begin financieel gezien nog niet dermate voordelig is, wordt dit met de tijd (meestal) wel zo. Ditzelfde geldt voor de investering in zonnepanelen. Er is onderzocht dat de winst hiervan uiteindelijk vergelijkbaar is met een rente van wel 4,3% op uw spaarrekening. Welke bank kan hier tegenwoordig nog tegen op? In dit artikel proberen we een compleet beeld te schetsen over de kosten die aan deze investering zijn verbonden.

Hoeveelheid zonnepanelen

De totale kosten - en daarmee ook de totale opbrengst - van de zonnepanelen hangen als eerst af van de hoeveelheid zonnepanelen die worden aangeschaft. Maar, hoeveel panelen kan en/of wilt u aanschaffen? Het antwoord hierop hangt van een aantal factoren af, namelijk:

  • Budget. Hoeveel (spaar)geld heeft u ervoor over, of hoeveel wilt u eventueel lenen?

  • Dak. Hoe geschikt is uw dak? Er zijn een aantal factoren die bepalend zijn bij het plaatsen van zonnepanelen om zoveel mogelijk energie op te wekken. Meer hierover kunt u hier lezen.

  • Stroom. Hoeveel stroom wilt u opwekken? Wilt u even veel stroom opwekken als u verbruikt, hoeveel panelen heeft u dan nodig?

Zonnesysteem

Des te meer zonnepanelen u aanschaft, des te voordeliger het uiteindelijk wordt. Bij het in kaart brengen van de kosten die aan de zonnepanelen verbonden zijn gaan we verder rekenen met drie sets (zes, tien of achttien) zonnepanelen. Wat voor prijskaartje hangt hier dan aan? Bij een set van zes zonnepanelen is de prijs per paneel €620, terwijl bij een set van achttien zonnepanelen de prijs per paneel €450 kost. Tevens is de totaalprijs een gemiddelde prijs van zowel een omvormer, zonnepaneel én installatie. Daarbij verschillen de prijzen natuurlijk ook per verkoper en geven niet alle verkopers de prijs per paneel, maar juist een totaalprijs voor het totale zonnesysteem.

Aantal panelen

Totaalprijs

Totaalprijs (excl btw)

6

€3700

€3100

10

€5400

€4500

18

€8000

€7000

Zodra het gehele zonnesysteem bij u is geplaatst, kunt zowel over de aankoop als de installatie de btw terug vragen bij de belastingdienst. Dat scheelt haast 21% van de totale kosten! Daarnaast zijn er andere regelingen in de wereld gebracht om het aanschaffen van een zonnesysteem aantrekkelijker te maken welke te hier te vinden zijn

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

KostenCard image

cardRobin van Mil

Wat kost een omvormer?

De prijskaartjes die hangen aan de omvormers variëren enorm. Hoe kan dit? En op wat is de prijsopbouw gebaseerd?

KostenCard image

cardJoshua Bolk

Wat kost 1 kWh?

In December 2022 was de prijs voor elektriciteit €0,84 per kWh. In Januari 2023 was deze €0,75 per kWh. Daarnaast geldt er nu een gasplafond van €0,40 per kWh.

KostenCard image

cardRobin van Mil

Wat kost een zonnepaneel gemiddeld?

In dit artikel beschrijven we de verschillende typen zonnepanelen en het bijbehorende kostenplaatje.