Solarly
Solar panels with a calculator

Wat kost 1 kWh?

1 minuten leestijd

Joshua Bolk

LinkedIn

De afgelopen tijd zijn de energietarieven enorm gestegen. Dit geldt voor zowel gas als elektriciteit. Hoewel gas de afgelopen tijd het hardst is gestegen, we kunnen stellen dat de elektriciteitsprijs niet heeft stil gestaan. Dat is niet gek, er is een duidelijke relatie tussen gas en stroom. Elektriciteit wordt namelijk in veel gevallen nog opgewekt in fabrieken met behulp van aardgas als brandstof.

Prijs per KwH

In December 2022 was de prijs voor elektriciteit €0,84 per kWh. In Januari 2023 betreft de prijs €0,75 per kWh. Deze prijzen zijn inclusief energiebelasting en 21% BTW.

Prijsplafond

Vanaf 1 Januari 2023 gaat het prijsplafond in Nederland gelden. Het prijsplafond is een maximumprijs per m3 gas en per kWh. Voor stroom geldt er een tarief van €0,40 per kWh voor een maximum van 2900 kWh per jaar. Verbuik je meer dan 2900 kWh, dan mag je energieleverancier het tarief hanteren dat er in het energiecontract staat.

Bespaar op je energierekening

Zonnepanelen zijn een voor de hand liggende oplossing voor de hoge stroomrekening. Met zonnepanelen bespaar je al snel gemiddeld €2000 per jaar. Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om een zonnesysteem te financiëren. Zo kan je ze in één keer afbetalen, huren en zelfs lenen!

Steeds meer mensen maken de stap naar zonne-energie. Al meer dan 20% van de woningen in Nederland beschikt over zonnepanelen op het dak. Dat is niet gek: tegenwoordig is de terugverdientijd bijna altijd binnen 10 jaar, zelfs voor de meest uitgebreide zonneinstallaties.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

KostenCard image

cardRobin van Mil

Wat kost een omvormer?

De prijskaartjes die hangen aan de omvormers variëren enorm. Hoe kan dit? En op wat is de prijsopbouw gebaseerd?

KostenCard image

cardJoshua Bolk

Wat kost 1 kWh?

In December 2022 was de prijs voor elektriciteit €0,84 per kWh. In Januari 2023 was deze €0,75 per kWh. Daarnaast geldt er nu een gasplafond van €0,40 per kWh.

KostenCard image

cardRobin van Mil

Wat kost een zonnepaneel gemiddeld?

In dit artikel beschrijven we de verschillende typen zonnepanelen en het bijbehorende kostenplaatje.