Solarly
Solar panels with a calculator

Wat kost een omvormer?

3 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

De rol die een omvormer vervult binnen een zonnesysteem is cruciaal. De omvormer kan jouw zonnesysteem namelijk maken of breken. Hierdoor is het van belang dat jij de juiste keuze voor jouw zonnesysteem maakt, maar met zoveel verschillende omvormers is dat natuurlijk nog best een klus. Daarbij verschillen de prijzen vaak ook nog enorm, want waar zijn deze eigenlijk op gebaseerd?

Centrale omvormer

De prijskaartjes die hangen aan centrale omvormers kunnen sterk variëren. Dit laat je natuurlijk enorm aan het denken zetten, want waarom is de ene zo goedkoop? Is die dan wel goed genoeg? De hoogte van de prijs is sterk afhankelijk van een aantal factoren.

Zoals bij ieder apparaat en/of product dat wordt aangeboden is een A-merk duurder dan een B-merk. Dit komt onder andere door de naamsbekendheid, maar ook met name door de kwaliteitsbeleving. Hierdoor ligt je verwachting van een A-merk apparaat en/of product een stuk hoger. Hoewel het kwaliteitsbeleving niet daadwerkelijk garant staat, is dit negen van de tien keer wel zo. Dat is dan ook terug te zien in de prijs. Dit geldt ook voor de centrale omvormer.

Daarnaast speelt het vermogen een rol. De hoeveelheid gelijkstroom dat jouw zonnepanelen opwekken moet uiteindelijk door de centrale omvormer worden omgezet in wisselstroom. Hoe hoger het vermogen van het zonnesysteem is, hoe hoger het vermogen van de omvormer moet zijn.

Tot slot speelt de locatie een rol. Een omvormer kan zowel binnen als buiten worden geplaatst. Een omvormer neemt redelijk wat ruimte in beslag én kan enige geluidsoverlast veroorzaken. Hierdoor wil niet iedereen zijn omvormer binnenshuis hebben, maar buiten. Een omvormer die binnen wordt geplaatst hoeft niet resistent te zijn tegen de weersomstandigheden, maar die buiten staat wel. Hierdoor zijn omvormers die buiten worden geplaatst duurder.

Deze factoren zorgen ervoor dat de prijzen enorm kunnen variëren, soms wel tot in de duizenden euro's. Hoewel alles persoonsgebonden is, ligt de gemiddelde prijs van een omvormer tussen de €1.000 - €1.500.

Micro-omvormer

De micro-omvormer is bestemd voor één, soms twee zonnepanelen. Logischerwijs is dit dan ook terug te zien in de prijs. Daarentegen kan de aanschaf van micro-omvormers toch duurder uitvallen dan je eigenlijk had verwacht. Dat is afhankelijk van een tweetal factoren.

Het merk van een micro-omvormer is bepalend voor de prijs. Een bepaald merk met zowel naamsbekendheid als kwaliteitsgarantie zal hoogstwaarschijnlijk meer geld vragen voor een micro-omvormer dan een onbekend merk. Het wil niet zeggen dat het zo is, maar meestal voldoet in dit geval A-merk wel vaak aan de verwachtingen.

Daarnaast speelt de grootte van jouw zonnesysteem ook een rol in de prijsbepaling. Hoe groter je zonnesysteem is, hoe meer micro-omvormers je (waarschijnlijk) nodig hebt. Hierdoor moet je een grote hoeveelheid micro-omvormers aanschaffen waardoor de prijs snel oploopt.

Het gemiddelde prijskaartje dat aan één omvormer hangt schommelt tussen de €150 - €450.

Power optimizer

Power optimizers kunnen gelijkstroom niet omzetten in wisselstroom. Hierdoor heb je altijd nog een centrale omvormer nodig. Meestal zijn de optimizers van hetzelfde merk als de centrale omvormer. De prijs van een power optimizer wordt bepaald door twee elementen.

Hoe 'groter' het merk, hoe duurder de power optimizer. Aan zo'n bepaald merk zitten vaak wel verwachtingen waaraan (meestal) voldaan wordt, zoals kwaliteitsgarantie.

Daarnaast is de prijs afhankelijk van de hoeveelheid power optimizers die je wilt gaan installeren. Hoe groter jouw zonnesysteem is, hoe meer power optimizers nodig zijn. In dit geval betekent hoe meer hoe duurder.

Over het algemeen ligt de prijs van één power optimizer tussen de €80 - €120.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

KostenCard image

cardRobin van Mil

Wat kost een omvormer?

De prijskaartjes die hangen aan de omvormers variëren enorm. Hoe kan dit? En op wat is de prijsopbouw gebaseerd?

KostenCard image

cardJoshua Bolk

Wat kost 1 kWh?

In December 2022 was de prijs voor elektriciteit €0,84 per kWh. In Januari 2023 was deze €0,75 per kWh. Daarnaast geldt er nu een gasplafond van €0,40 per kWh.

KostenCard image

cardRobin van Mil

Wat kost een zonnepaneel gemiddeld?

In dit artikel beschrijven we de verschillende typen zonnepanelen en het bijbehorende kostenplaatje.