Solarly
A piggy bank on a set of solar panels

Wat kost een zonnepaneel gemiddeld?

3 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Een straat zonder dan ook maar één dak met zonnepanelen kun je je haast meer voorstellen. De zonnepanelen hebben de afgelopen tijd een sterke ontwikkeling doorgebracht wat zowel terug is te zien in de kwaliteit als in de prijs. Besparen op je jaarlijkse energiekosten door je eigen energieleverancier te worden, wie wil dat nou niet? Vooral in deze tijd merken we dat de enthousiasme en interesse onder de Nederlanders stijgt. Echter ontstaan er nog dagelijks twijfels doordat het vinden van het juiste antwoord nog best lastig kan zijn, want wat leveren ze nou eigenlijk op, en wat gaat het kosten?

Invloedsfactoren

Ondanks de totaalprijs onder andere bepaald wordt door een aantal factoren, is en blijft dit toch een situatieafhankelijke- en persoonlijke afweging; je kan het altijd zo gek maken als je zelf wilt. Bij het bepalen van de totaalprijs dient rekening gehouden te worden met de volgende invloedsfactoren.

  • Soort zonnepaneel: We gaan uit van de vier meest voorkomende zonnepanelen. Dit zijn het mono- en polykristallijn, amorf en glas-glas zonnepaneel. Ieder paneel heeft een eigen prijskaartje.

  • Het merk: Momenteel zijn er een tal van aanbieders waarin er onderscheid wordt gemaakt tussen tier 1, 2 en 3. Tier 1 is hierin het 'best' en daar betaal je dan ook meer voor.

  • Aantal panelen: Des te meer panelen je aanschaft, des te hoger je totaalprijs wordt.

  • De omvormer: Een omvormer heeft een levensduur van ongeveer tien jaar terwijl de zonnepanelen over het algemeen 25 jaar meegaan. De omvormer moet dus minimaal één keer vervangen worden.

  • Installatie zonnesysteem: Een gecertificeere installateur, amateur of doe je het toch liever zelf? Hierbij is garantie ook nog een belangrijk punt om rekening mee te te houden, want als je het zelf doet heb je dat in ieder geval niet.

Soort paneel

Monokristallijn zonnepaneel

Monokristallijne zonnepanelen zijn op silicium gebaseerde panelen en tevens de oudste en meest voorkomende zonnepanelen. Het productieproces van deze panelen zijn arbeidsintensief. Om deze reden ligt de prijs van een monokristallijn zonnepaneel zo'n 5 tot 10 procent hoger dan bij een polykristallijn paneel. De efficiëntie en het rendement van zo'n paneel ligt dan weliswaar hoger. Een zonnepaneel van dit type met een vermogen van gemiddeld 300 Wattpiek kost ongeveer tussen de €200 en €400 euro per zonnepaneel. De daadwerkelijke prijs is afhankelijk van het merk en het exacte vermogen.

Polykristallijn zonnepaneel

Polykristallijne zonnepanelen hebben een lager rendement dan monokristallijne panelen vanwege de lagere puurheid van het silicium en het feit dat er zich meerdere kristallen bevinden in één zonnecel (vandaar de naam poly-kristallijn). Vanwege het lagere rendement zijn deze zonnepanelen dus ook zo'n 5 tot 10% goedkoper dan het monokristallijne alternatief. Een polykristallijn zonnepaneel met een vermogen van ongeveer 240 Wattpiek kost tussen de €200 en €225 euro per zonnepaneel.

Amorf zonnepaneel

In vergelijking met silicium panelen is een amorf (dunne film) zonnepaneel het meest goedkoop. Daar tegenover staat dan ook dat een amor paneel minder efficiënt is dan de silicium panelen. Het rendement van een amorf zonnepaneel ligt tussen de 10 en 12 procent. Om net zoveel elektriciteit op te wekken als een polykristallijnne zonne-installatie heb je bijna 1,5 keer zoveel panelen nodig. Een amorf zonnepaneel kost gemiddeld €155.

Glas-glas zonnepaneel

Glas-glas zonnepanelen zijn duurzamer in vergelijking met andere typen zonnepanelen. Dit komt omdat de zonnecellen in de zonnepanelen beschermt zijn door twee lagen glas. Hierdoor zijn de zonnecellen minder kwetsbaar voor buigen, scheuren en temperatuurwisselingen. Glas-glas zonnepanelen hebben hierdoor minder rendementsverlies en gaan gemiddeld zo'n 30 jaar mee. Dat is een behoorlijk verschil in vergelijking met kristallijne zonnepanelen, die circa 20-25 jaar meegaan. De gemiddelde kosten voor een glas-glas zonnepaneel inclusief installatie is €900 per zonnepaneel.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

KostenCard image

cardRobin van Mil

Wat kost een omvormer?

De prijskaartjes die hangen aan de omvormers variëren enorm. Hoe kan dit? En op wat is de prijsopbouw gebaseerd?

KostenCard image

cardJoshua Bolk

Wat kost 1 kWh?

In December 2022 was de prijs voor elektriciteit €0,84 per kWh. In Januari 2023 was deze €0,75 per kWh. Daarnaast geldt er nu een gasplafond van €0,40 per kWh.

KostenCard image

cardRobin van Mil

Wat kost een zonnepaneel gemiddeld?

In dit artikel beschrijven we de verschillende typen zonnepanelen en het bijbehorende kostenplaatje.