Solarly
Old fortress at sunset

5 Tips bij het kopen van zonnepanelen

5 minuten leestijd

Joshua Bolk

LinkedIn

Het opzetten van een zonne-energiesysteem op het dak kan best spannend zijn. Je wordt gemakkelijk meegesleurd in verkooppraatjes. Je maakt hier notabene een enorme keuze, dus het is belangrijk dat je je op de cruciale aspecten richt. De beslissing die je neemt zal er namelijk een zijn waar je de komende vijftien jaar aan vast zit. Geen zorgen, in dit artikel geven wij je een gratis onafhankelijk advies. Waar moet je op letten als het gaat om het kopen van zonnepanelen? Waar moet je rekening mee houden? Wat is de beste keuze om zoveel mogelijk energie te besparen? In dit artikel vindt u zes tips die u helpen de beste zonnepanelen voor uw zonnesysteem te kiezen. Dit artikel kan worden gebruikt als handvat voor het nemen van je juiste beslissing. Lees verder voor antwoorden op veelvoorkomende vragen bij het kopen van zonnepanelen. Zo ben je beter in staat om een verstandige beslissing te nemen.

Dakhoek en richting

Als eerste is het belangrijk om rekening te houden met de dakhoek. Hiervoor geldt de volgende regel: Hoe verder de locatie van de zonnepanelen van de evenaar ligt, hoe groter de dakhoek moet zijn. Als u bijvoorbeeld in een plaats woont die zuidelijker ligt, zoals Heerlen of Maastricht, zal je een hogere zonnestand hebben. Vanwege de hoge zonnestand is een lage hellingshoek gunstiger om direct zonlicht op te vangen. Liggen de zonnepanelen in een plaats die noordelijker is gevestigd, zoals Groningen, dan is een grotere hellingshoek gunstig om maximaal zonlicht te krijgen. Over het algemeen werkt een zonnepaneel bij een schuin dak met een hoek van 20 tot 50 graden het meest gunstig. Maar ook bij een plat dak werken de panelen nog erg goed.

Wat betreft de richting van het zonnepaneel: Deze is het meest gunstig richting het zuiden (richting de evenaar). Ook een bij een dak richting het oosten of westen werken de zonnepanelen prima, maar net iets minder optimaal dan richting het zuiden. Een dak richting het noorden is vaak ongewenst. Het is goed om te realiseren dat een vaak twee kanten heeft. Ofwel, een dak richting het zuiden heeft vaak ook een dak richting het noorden. In dit geval beschik je dan over een goed dak en een slecht dak. Aan de andere kant heeft een dak richting het oosten ook vaak een dak richting het westen. Dit is gunstig omdat de panelen dan s'ochtends én s'middags energie opwekken.

Type zonnepanelen

Er zijn tegenwoordig een breed scala aan zonnepanelen op de markt met verschillende typen zonnecellen. Zo zijn er monokristallijne zonnecellen en polykristallijne zonnecellen beschikbaar voor zonnepanelen. Daarnaast bestaan er ook nog amorf zonnecellen. Geen paniek, in dit hoofdstuk leggen we je alles uit over de verschillende typen zonnepanelen.

Een monopaneel zonnesysteem

Zonnecellen gemaakt van monokristallijne kristallen is het meest voorkomende type zonnecel. Ze zijn eveneens het oudste type zonnecel. Monokristallijne zonnecellen zijn gemaakt van het mineraal silicium. De cellen worden gemaakt door silicium in wafers te snijden en er staven van te maken. Ze produceren meer elektriciteit wanneer hun hoeken rond en glad zijn. Tijdens het productieproces worden deze rond en gladgemaakt en worden de kristallen dezelfde kant opgericht. Hierdoor kunnen de monokristallijne zonnepanelen een optimaal rendement realiseren.

Een poly-paneel zonnesysteem

Een polykristallijnne zonnecel kan ook een multikristallijnne zonnecel worden genoemd vanwege de meervoudige structuur. Hoewel poly PV-panelen minder efficiënt zijn, zijn ze ondanks het lagere rendement toch de meest redelijke optie. Net als een mono-zonnecel bestaat ook een polycel uit silicium. poly-zonnecellen bevatten echter meerdere stukjes gesmolten siliciumkristallen. Daardoor zijn polykristallijne zonnepanelen minder efficiënt en gaan ze minder lang mee. Ze wekken minder stroom op en gaan minder lang mee dan monokristallijne zonnepanelen. Omdat elk kristal minder ruimte heeft om te bewegen, is er minder ruimte voor elektronen.

Dunne-film paneel zonnesysteem

Het dunne-film zonnepaneel (ook wel CIS of cigs zonnepaneel) heeft een laag profiel en is dun en flexibel. De panelen zijn dunner dan monokristallijne- en polykristallijne-zonnecellen omdat de cellen binnenin 350 keer dunner zijn.

Indiumgaliumselenide, cadmiumtelluride en silicium zijn halfgeleidende materialen die in dunne-filmzonnecellen worden gebruikt. Een ondoorzichtige geleidende laag bedekt een halfgeleiderlaag, en een glaslaag bovenop laat de zonnestralen binnen.

Vergeleken met kristallijne panelen zijn dunnefilmzonnecellen ongeveer 20% minder efficiënt per m2. Daarnaast is de garantie korter dan die van kristallijne panelen. Echter zijn dunne film zonnepanelen minder temperatuurgevoelig dan kristallijne zonnepanelen. Hierdoor kunnen dunne film panelen beter presteren dan kristallijne panelen bij extreme temperaturen.

Efficiëntie van de zonnepanelen

Let op het aantal Wattpiek van je zonnepanelen!

De efficiëntie van zonnepanelen wordt gemeten in Wattpiek (afkorting WP, in het engels: Watt Peak). Wattpiek is het vermogen dat een zonnecel levert bij de meest ideale omstandigheden. 1 Wattpiek staat gelijk aan het genereren van 1 KwH per jaar. Wattpiek is een ideale eenheid om de efficiëntie van verschillende zonnepanelen te vergelijken.

Het aantal Wattpiek van een zonnecel wordt internationaal gemeten onder gestandaardiseerde omstandigheden. Zo worden ze onder andere altijd getest bij een temperatuur van 25 °C waarbij de zonnestralen loodrecht op de zonnecel gericht zijn.

Een zonnepaneel met een x aantal Wattpiek levert, gelegen aan de locatie van het zonnepaneel, verschillende aantallen KwH op. Zo levert een zonnepaneel met 1000 wattpiek, ofwel 1 Kilowattpiek, 900 KwH per jaar op een dak in België. Dat zelfde zonnepaneel zou 1250 KwH per jaar opleveren op een dak in Zuid-Europa. Om deze reden gebruiken we Wattpiek als een prestatie indicator voor zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen

De prijs van een zonnepaneel wordt vaak gemeten aan de hand van Wattpiek. Op deze manier kunnen we gemakkelijk de efficiënte en minder efficiënte zonnepanelen uit elkaar houden. Hoe hoger de prijs in €/Wattpiek ratio, hoe minder efficiënt het zonnepaneel is. Welke mate van efficiëntie je nodig hebt voor jouw dak hangt af van het aantal KwH dat je verbruikt en de ruimte die je hebt voor je zonnepanelen.

De prijs van een gemiddeld zonnepaneel met een wattpiek van 330 kost ongeveer €230 exclusief BTW. Uiteraard verschilt de prijs per aanbieder.

Bij een zonnesysteem komt natuurlijk veel meer kijken dan alleen de prijs van de zonnepanelen. De minimale totale kosten bestaan uit de zonnepanelen, het montagemateriaal, de omvormer(s), de bekabeling van de zonnepanelen naar de meterkast en de arbeid die verricht moet worden voor het monteren van de zonnepanelen.

De gemiddelde kosten van een zonnesysteem van 10 zonnepanelen van 375 Wattpiek, een omvormer en installatie liggen rond de €5500 exclusief BTW.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt is afhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo'n 3000KwH per jaar. Hoeveel energie je eigen huishouden verbruikt is te zien op de energierekening.

Als je gaat kijken naar hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je op het volgende letten:

  • Een inschatting van de opbrengst van de zonnepanelen

  • Je huidige stroomverbruik

  • Afmetingen van je dak

Installateurs gebruiken de volgende formule bij het bepalen van de benodigde hoeveelheid zonnepanelen.

(jaarlijks stroomverbruik x 1,1) / vermogen van 1 zonnepaneel in Wattpiek

Dit betekend dat een huishouden met een verbruik van 3500 KwH per jaar 11 zonnepanelen nodig heeft van 350 Wattpiek. De efficiëntie van verouderde zonnepanelen gaat achteruit, en niet elk jaar is even zonnig. Je zou er daarom altijd voor kunnen kiezen om een twaalfde toe te voegen.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?