Solarly
Aerial view of a house with solar panels

Aantal zonnepanelen blijft groeien, ook 2023 was succesjaar

1 minuten leestijd

Joshua Bolk

LinkedIn

De zonne-energie industrie is opnieuw flink gegroeid. Dat blijkt uit de cijfers van het afgelopen jaar. Niet alleen zonne-energie doet het goed. Wereldwijd is de productie van duurzame energie in 2023 met 50 procent toegenomen in vergelijking met 2022.

De Internation Energy Agency (IEA), opgericht in 1973 en bestaande uit 29 voornamelijk westerse landen heeft vastgesteld dat de productiecapaciteit van duurzame energie is gegroeid met bijna 510 gigawatt. Om een plaatje te schetsen, 1 gigawatt is wat er benodigd is om Nederland van stroom te voorzien. Zonne-energie is voor driekwart verantwoordelijk voor deze productiecapaciteit, volgens het Renewables rapport van de IEA. De groei is met name te danken aan de sterk dalende prijzen van zonnepanelen.

China

Het grootste deel van de groei heeft plaatsgevonden in China, dat net zoveel zonnecellen heeft geproduceerd in 2023 als de hele wereld in 2022. De groei van duurzame energie bereikte in Europa, Brazilië en de Verenigde Staten eveneens records.

Toekomst

De laatste analyses gaan ervan uit dat de wereldwijde productiecapaciteit van duurzame energie in de periode 2023-2028 met 7300 gigawatt zal toenemen. Zon en wind energie zal hierin voor meer dan 95% verantwoordelijk voor zijn.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?