Solarly

Geïntegreerde zonnepanelen

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Vrijwel alles omtrent de zonnepanelen is persoonsgebonden. Iedereen heeft zo zijn/haar eigen mening over belangrijke keuzes die genomen moeten worden, zoals het aantal zonnepanelen dat je wilt laten monteren of het vermogen dat deze zonnepanelen moeten hebben. De meningsverschillen hierover blijven heersend, maar er is één aspect waar (bijna) iedereen het gauw over eens is, namelijk de esthetiek. De uitstraling van zonnepanelen is voor menig Nederlander nog steeds een doorn in het oog. Aangezien dit al jarenlang bekend is, zou je verwachten dat de fabrikanten hier enige prioriteit aan stellen. Bovendien zou het met de technologie van nu wel opgelost moeten zijn, toch?

Geïntegreerde zonnepanelen

De kleurverschillen tussen het dak en de zonnepanelen, of het gezicht van losse zonnepanelen op een dak met dakpannen. Het is het allemaal net niet. Of hier een oplossing voor is? Ja zeker. Maak kennis met de geïntegreerde zonnepanelen.

De officiële naam van geïntegreerde zonnepanelen is Building Integrated PhotoVoltaics (BIPV).

De naam zegt het eigenlijk al. Ten behoeve van de esthetiek worden de zonnepanelen letterlijk in jouw dak geïntegreerd. Het horizontale lijnenspel van de dakpannen wordt in stand gehouden doordat de zonnepanelen naadloos aan de omringende vlakke dakpannen sluiten. Door deze wijze van monteren wordt de uitstraling van het dak niet aangetast omdat nu echt één geheel wordt.

Doordat de zonnepanelen direct in jouw dak worden geïntegreerd, maken deze zowel onderdeel uit van de dakbedekking als de gebouwschil. Simpel gezegd betekent dit dat de zonnepanelen fungeren als jouw dak. Best belangrijk, want dit houdt jou namelijk droog. Goed om te weten is dat de geïntegreerde zonnepanelen enorm resistent zijn tegen weersomstandigheden (waterdicht e.d.). Doch is het van belang dat je goed in je achterhoofd houdt dat de zonnepanelen deel uitmaken van de gebouwschil. Dit heeft alles te maken met de BTW-aftrek. In plaats van het volledige bedrag, is nu maar één derde deel aftrekbaar.

Daarnaast is ligt het rendement van de geïntegreerde zonnepanelen ietwat lager. Dit is te wijten aan het feit dat deze zonnepanelen sneller warmer worden, en moeilijker kunnen afkoelen. Het is algemeen bekend dat de zonnecellen moeite hebben met warme temperaturen. Doordat de geïntegreerde zonnepanelen niet op, maar in het dak zijn gemonteerd, wordt het afkoelen door de wind ook een lastige opgave. Hierdoor is de ventilatie niet optimaal, terwijl je dat juist wel wilt hebben. Tevens heeft dit ook invloed op de brandveiligheid.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?