Solarly
Some solar panels on the roof of a modern house

Glas-glas zonnepanelen en brandveiligheid

2 minuten leestijd

Joshua Bolk

LinkedIn

Bij de installatie van zonnepanelen is brandveiligheid een belangrijk aandachtspunt voor zowel huiseigenaren als bedrijven. Met de toenemende populariteit van glas-glas zonnepanelen is het belangrijk om te begrijpen hoe ze zich verhouden tot de traditionele glas-folie zonnepanelen in termen van brandveiligheid.

Materiaal

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat alle zonnepanelen, inclusief glas-glas en glas-folie panelen, gemaakt zijn van onbrandbare materialen zoals glas en aluminium. Het is echter de manier waarop deze materialen worden samengevoegd die de brandveiligheid van het paneel kan beïnvloeden.

Tweezijdig glas

Een groot voordeel van glas-glas zonnepanelen is dat ze aan beide zijden zijn afgedicht met gehard glas. Dit verhoogt niet alleen de duurzaamheid en efficiëntie van het paneel, maar biedt ook een extra laag brandbeveiliging. In geval van brand zal het geharde glas niet gemakkelijk breken, waardoor de verspreiding van vlammen naar de zonnecellen binnenin wordt voorkomen.

EVA folie

Traditionele glasfolie-zonnepanelen zijn daarentegen verzegeld met een dunne laag kunststof of EVA (ethyleen-vinylacetaat). In geval van brand kan deze laag gemakkelijk smelten of verbranden, waardoor de vlammen zich kunnen verspreiden naar de zonnecellen binnenin. Hierdoor kan het paneel vlam vatten en het vuur mogelijk overslaan naar andere delen van het gebouw.

Beschermd tegen externe factoren

Een ander voordeel van glas-glas zonnepanelen is dat ze beter bestand zijn tegen externe factoren die brand kunnen veroorzaken, zoals harde wind, hagel en extreme temperaturen. Dit komt door het gebruik van glas aan beide zijden van het paneel, waardoor de zonnecellen binnenin extra worden beschermd.

Duurzaamheid

Naast hun brandwerendheid hebben glas-glas zonnepanelen ook een langere levensduur dan traditionele glas-folie zonnepanelen. Dit betekent dat ze minder vaak vervangen hoeven te worden, waardoor het risico op brand door verouderde of versleten panelen afneemt.

Inspecties

Het is belangrijk op te merken dat, zoals alle zonnepanelen, glas-glas zonnepanelen ook regelmatig onderhoud en inspecties nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze goed en veilig functioneren. Dit omvat het controleren op schade of slijtage die mogelijk tot brand kan leiden.

Conclusie

Kortom, glas-glas zonnepanelen bieden een aantal brandveiligheidsvoordelen ten opzichte van traditionele glas-folie zonnepanelen. Het gebruik van gehard glas aan beide zijden van het paneel zorgt voor een extra laag brandbeveiliging en de panelen zijn beter bestand tegen externe factoren die brand kunnen veroorzaken. Bovendien vermindert hun langere levensduur het risico op brand door verouderde of versleten panelen. Het is echter belangrijk dat ze regelmatig worden onderhouden en geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat ze goed en veilig functioneren.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?