Verandering energielabel met zonnepanelen
Zoals je vast zelf hebt gemerkt loopt de gasrekening sneller op dan ooit. Hierdoor kijken veel Nederlanders naar alternatieven, waaronder naar het investeren in zonnepanelen. Door het gebruiken van de energie die door het zonnesysteem wordt gewonnen daalt de gasrekening drastisch. Daarbij is dit niet het enige financiële voordeel dat de zonnepanelen met zich mee brengt. Zonnepanelen brengen namelijk een positief effect op het energielabel van uw woning met zich mee. Maar, wat houdt dat nu precies in?
Energielabel
Om in te gaan van het positieve effect op het energielabel moet eerst duidelijk zijn wat dit precies is. De energieadviseur stelt aan de hand van de energieprestaties van een desbetreffende woning een energielabel vast. Door middel van deze woningen te classificeren geeft dit aan hoe energiezuinig een huis is vergeleken met soortgelijke huizen. Daar waar een zeer zuinig huis (groen) wordt geclassificeerd met A++++, wordt een zeer onzuinig huis (rood) geclassificeerd met G. Alle classificaties zijn gekoppeld aan een EnergieIndex. Hoe zuiniger een huis is, hoe hoger de waarde van het huis.
De energieadviseur baseert zijn beoordeling op een aantal onderdelen, zoals de isolatie en soorten installaties. Bij het beoordelen van deze onderdelen stelt hij zichzelf een aantal vragen af, bijvoorbeeld Hoe goed zijn de bouwdelen van het huis geïsoleerd? Is deze isolatie voldoende? En welke installaties gebruik je voor de koeling, verwarming en warm water? Daarnaast neemt de energieadviseur ook de aardgasaansluiting, behoefte naar warmte in wintermaanden, hernieuwbare energie en risico op hoge temperaturen in de zomermaanden mee in zijn beoordeling.
Dan nu de belangrijke vraag, want hoe verandert mijn energielabel door het investeren in zonnepanelen? Door het plaatsen van zonnepanelen wordt de zogenaamde EnergieIndex verlaagd, en daarmee het energielabel. Deze verlaging van de EnergieIndex wordt bepaald door een rekensom; oppervlakte zonnepanelen : omvang van het huis. Met de omvang wordt niet alleen de woonoppervlakte bedoeld, maar ook de oppervlakte grenzend aan de buitenlucht en grond. Dit houdt in dat tien zonnepanelen bij een tussenwoning een betere verbetering hebben dan tien zonnepanelen bij een vrijstaande woning.