Solarly
Jacuzzi with a view

Zonnepanelen voor je jacuzzi

2 minuten leestijd

Joshua Bolk

LinkedIn

Genieten van een jacuzzi is een heerlijke ervaring, toch? Maar wist je dat het energieverbruik ervan behoorlijk kan oplopen? Je kan zonnepanelen niet gebruiken om je jacuzzi te verwarmen, maar je kan wel de stroomkosten van de jacuzzi eenvoudig dekken. Hoeveel stroom verbruikt een jacuzzi eigenlijk? En hoeveel zonnepanelen heb je daarvoor nodig? In deze blog leggen we aan je uit hoe zonnepanelen niet alleen bijdragen aan duurzaamheid maar ook een vriend is van je portemonnee bij het nemen van een heerlijk warm bad.

Stroomverbruik jacuzzi

Een jacuzzi verbruikt een aanzienlijke hoeveelheid stroom. Het blijkt dat een jacuzzi wel 210 kWh per maand gebruikt, wat neerkomt op 2400 kWh per jaar. Let wel, dit verbruik geldt alleen als deze 365 dagen per jaar aan staat. Wanneer we dit vermenigvuldigen met een stroomprijs van €0,35 per kWh (dit is de gemiddelde stroomprijs van januari 2024) , leidt dit tot een kostenpost van wel €840 per jaar. De aanschaffing van een jacuzzi is dan ook niet goedkoop. Kunnen we dit compenseren met zonnepanelen?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om jacuzzi verbruik te compenseren?

Laten we het eens proberen met een rekensom. Laten we uitgaan van zonnepanelen met een vermogen van 400 wattpiek en een efficiëntie van 0,85. Dit betekent dat één zonnepaneel per jaar 400 x 0,85 = 340 kWh opwekt.

Om het verbruik van de jacuzzi te compenseren moeten we het energieverbruik per jaar delen door het de opgewekte stroom per paneel. Als we dat doen krijgen we 2400 ÷ 340 = 7,05 zonnepanelen (afgerond 7). Het blijkt dus dat je 7 zonnepanelen met een vermogen van 400 wattpiek de kosten van een jacuzzi zo goed als volledig kunt dekken.

Investeringskosten

De investering in zonnepanelen moet ook in overweging worden genomen. Een installatie van 8 zonnepanelen van 400 wattpiek kost ongeveer €4000 (2024). Hierbij mag je een garantie verwachten van 15 tot 20 jaar op de zonnepanelen. Na het maken van deze initiële investering, bader je in principe op de kosten van de zon! De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is anno 2024 zo'n 6 jaar.

Energie besparen met je jacuzzi

Het investeren in zonnepanelen kan een verstandige beslissing zijn wanneer je de aanschaffing van een jacuzzi overweegt. Naast het zijn van een milieuvriendelijke keuze, brengt de investering in zonnepanelen veel financiële voordelen met zich mee. We hebben gezien dat je met 7 zonnepanelen de energiekosten van een jacuzzi in zijn geheel kunt schrappen. Dit betekent dat je vrijblijvend 365 dagen per jaar een warm bad kunt nemen, zonder je zorgen te maken over de energierekening.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?