Solarly

Zonnepanelen zonder omvormer

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

De efficiëntie van de zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Daarbij is de prijs van de zonnepanelen de afgelopen jaren juist fors gedaald. Een goed scenario zou je zeggen. Toch vindt menig Nederlander het prijskaartje dat aan het totale zonnesysteem hangt nog net iets te hoog. Naast de zonnepanelen zijn er namelijk nog een aantal andere zaken die erbij komen kijken. En deze kosten natuurlijk geld, net zoals een omvormer. Tevens kent een omvormer een veel kortere levensduur dan de zonnepanelen zelf, dus moet je deze zelfs twee keer aanschaffen. Maar, kun je de omvormer niet gewoon achterwegen laten?

Gelijkstroom naar wisselstroom

Met behulp van de zonnestralen kunnen de zonnepanelen zonne-energie opwekken. Echter kan deze opgewekte energie jou nog niet in je energiebehoeften voorzien. Om jou daadwerkelijk in je energiebehoeften te kunnen voorzien is een omvormer noodzakelijk. Dus het antwoord is nee. Een omvormer is onmisbaar binnen een zonnesysteem en kan daardoor zeker niet achterwegen worden gelaten.

Zonnepanelen wekken gelijkstroom (DC) op, terwijl het Nederlandse energienet is gebaseerd op wisselstroom (AC). De taak van een omvormer is om deze gelijkstroom om te vormen in 'bruikbare' (wissel)stroom zodat jij in je energiebehoeften wordt voorzien.

Micro-omvormer

Steeds meer zonnepaneleneigenaren maken de overstap naar een zonnesysteem met de zogeheten micro-omvormers. Dit is nagenoeg hetzelfde als een 'normale' omvormer. Een micro-omvormer is alleen net iets kleiner, maar brengt wel meer voordelen met zich mee.

Een micro-omvormer wordt meteen onder het zonnepaneel geplaatst. Vervolgens vormt deze micro-omvormer de gelijkstroom van één, soms twee zonnepanelen om in wisselstroom waarna het direct verbruikt kan worden.

Het hebben van micro-omvormers geeft zekerheid voor het behalen van het optimale opbrengst doordat de zonnepanelen elkaar niet kunnen beïnvloeden. Schaduwval, één van de grootste boosdoeners als het gaat om het halen van de maximale opbrengst, vormt hierdoor geen enkel probleem voor een zonnesysteem met micro-omvormers.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?