Solarly

De achterliggende gedachte van een oost-west opstelling

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Menig Nederlander denkt vaak dat de zonnepanelen op het zuiden moeten worden geïnstalleerd om zo optimaal mogelijk van de zon te kunnen profiteren. Deze traditionele aanpak heeft zeker zijn voordelen, maar het is belangrijk om te weten dat dit niet altijd het meest efficiënt noch mogelijk is. Het is namelijk zo dat in veel gevallen de zogeheten oost-west opstelling een serieuze overweging verdiend.

Een slimme zet

Een oost-west opstelling. De naam zegt het eigenlijk al, want de zonnepanelen worden zowel in oostelijke als westelijke richting geplaatst. De oost-west opstelling blijkt bijzonder geschikt voor platte daken. Platte daken hebben vaak beperkte mogelijkheden voor de traditionele aanpak, waardoor dit een enorm slimme zet is.

Oost-west

Daarentegen hebben platte daken een beperkte draagkracht. Gezien het extra gewicht dat de zonnepanelen met zich meebrengen dient er rekening te worden gehouden met het toevoegen van ballast. Ballast, zoals een betonnen blok, waarborgt de stabiliteit van het systeem zonder de structuur van het dak te overbelasten.

Aantal zonnepanelen

Allereest biedt de oost-west opstelling de mogelijkheid om meer zonnepanelen te installeren. Bij een traditionele aanpak worden de zonnepanelen vaak in een enkele rij geplaatst, maar bij de oost-west opstelling is het mogelijk om zonnepanelen in meerdere rijen te installeren. Op deze manier kan het aantal zonnepanelen op hetzelfde gegeven oppervlakte worden vergroot, wat vervolgens resulteert in een hoger vermogen.

Energieverdeling

In Nederland gaat de zon op in het oosten, en gaat onder in het westen. Met de zonnepanelen gericht naar het oosten wordt de ochtendzon benut, terwijl de zonnepanelen op het westen de avondzon opvangen. Op deze manier zorgt de oost-west- opstelling voor een gelijkmatige verdeling van energieopwekking over de dag. Dit resulteert in een constante, gebalanceerde stroom van energie gedurende de dag.

Schaduwvorming

Het grootste euvel omtrent de zonnepanelen is schaduwvorming. De schaduw van bomen, gebouwen of andere obstakels kunnen een aanzienlijke impact hebben op de energiewerking. Daarbij is dit ook nog eens veel voorkomend. Echter, doordat de zonnepanelen bij een oost-west opstelling zowel oostwaarts als westwaarts zijn geïnstalleerd wordt de kans op schaduw gedurende dag geminimaliseerd. Hierdoor ontstaat er een betrouwbare energieproductie.

Oost-west opstelling

Al met al is de oost-west opstelling is een slim alternatief voor de traditionele aanpak bij het installeren van zonnepanelen. Door het aantal zonnepanelen te verhogen, de energieproductie over de dag te verdelen en de schaduwvorming te minimaliseren levert deze wijze van installeren niet alleen een hogere efficiëntie op, maar draagt het ook bij aan een duurzamere energievoorziening.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?