Solarly

De afmetingen van een zonnepaneel

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Het Klimaatakkoord is enorm gefocust op de overgang naar het gebruik van duurzame energie. Om deze doelstellingen te behalen is het vooral van belang dat iedereen zijn en/of haar steentje bijdraagt aan deze transitie. Dit zet mensen aan het denken. Het eerste wat hen vaak te binnenschiet om daadwerkelijk een bijdrage te leveren is het aanschaffen van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn namelijk razend populair doordat het zowel duurzaam als financieel aantrekkelijk is. In dat geval zou je zeggen hoe meer zonnepanelen, hoe beter. Maar, is dat wel echt zo? En welke factoren zijn bepalend in het limiteren van de hoeveelheid zonnepanelen plaatsen op een dak?

Afmetingen

Momenteel worden er ontzettend veel verschillende zonnepanelen op de Nederlandse markt aangeboden. Dit maakt het enorm lastig om de 'beste' eruit te halen, want wat vind je zelf belangrijk? Is dat de garantie, het rendement of toch de prijs?

Dit zijn vaak de eerste eigenschappen van een zonnepaneel waar de potentiële kopers het eerst naar kijken. Dit is totaal geen gekke gedachte. Echter wordt vaak één ander belangrijk aspect over het hoofd gezien, namelijk de afmetingen van een zonnepaneel. De afmetingen van het zonnepaneel waar jij jouw oog op hebt laten vallen is doorslaggevend voor de hoeveelheid zonnepanelen die jij daadwerkelijk op jouw dak kwijt kan.

Vanwege het grote aanbod aan zonnepanelen lopen de afmetingen vaak uiteen. Dit kan tot verwarring leiden, maar niet ieder zonnepaneel wordt aangeboden voor hetzelfde doeleinde. Zo worden zonnepanelen met afmetingen ca. 165x100x4 (cm) over het algemeen op woningen geplaatst, en zijn zonnepanelen met afmetingen ca. 200x100x4 (cm) bedoeld voor commerciële projecten.

Aantal zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt is voornamelijk afhankelijk van jouw energieverbruik (kWh). Het doel van de zonnepanelen is namelijk om dit verbruik (minimaal) te dekken zodat je niets meer van het energienet hoeft te kopen. Met behulp van onze rekentool kun jij berekenen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om jouw jaarlijkse kWh te kunnen dekken. Daarbij dient wel rekening gehouden te worden met de afmetingen van de zonnepanelen én de beschikbare ruimte op het dak. Want de hoeveelheid zonnepanelen dat onze rekentool genereert houdt daar geen rekening mee.

Beste afmetingen

Het is een vrij lastige uitspraak om te zeggen wat de beste afmetingen van een zonnepaneel zijn. Dit komt doordat alles per situatie verschillend is.

Zo zijn grote zonnepanelen lastig te hanteren voor een woning, maar ideaal voor een open veld. Indak zonnepanelen en/of een zonnedakpan is voor een woning nauwelijks rendabel, maar perfect voor een schuur en/of tuinhuis.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?