Solarly
Solar energy | Lightbulb on solar panel

Degradatie van zonnepanelen

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Je hebt het vast zelf al meerdere keren meegemaakt. Je koop een elektrisch apparaat, en na verloop van tijd wordt het slomer, werken sommige functies (bijna) niet meer of het is al kapot. Kortom, het werkt niet meer zoals in het begin en naar je verwachtingen. Dit is niet gek, want vaak krijgen deze apparaten veel te voorduren. Dit geldt ook voor zonnepanelen, maar op wat voor manier?

Oorzaken

De welbekende term 'degradatie' heb je vast wel ergens voorbij zien komen. Deze term verwijst naar het feit dat jouw zonnepanelen na verloop van tijd het vermogen beetje bij beetje verliezen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want het vermogen is juist de reden waarvoor je zonnepanelen aanschaft! Degradatie heeft hierdoor directe invloed op levensduur van de zonnepanelen. Dan wel in een negatieve zin, want je wilt de zonnepanelen juist zo lang mogelijk behouden.

Degradatie wordt veroorzaakt door factoren die eigenlijk onvermijdelijk zijn. De volgende factoren spelen hierin een hoofdrol:

  • Initiële degradatie

  • Geïnduceerde degradatie

  • Ouderdom

Initiële degradatie

Je zou natuurlijk verwachten dat de eerste maanden, en zelfs jaren de degradatie van je zonnepanelen niet wordt aangetast. Maar niets is minder waar. Initiële degradatie komt namelijk al in de eerste week na de plaatsing voor!

Deze beginperiode wordt ook wel de aanpassingsfase genoemd, want na een aantal dagen stabiliseert deze vorm van degradatie. Deze degradatie is te wijten aan de allereerste blootstelling aan de zonnestraling. Deze blootstelling heeft een reactie binnen het paneel tot gevolg dat het vermogen aantast.

Geïnduceerde degradatie

De geïnduceerde degradatie is misschien wel de zwaarste vorm van degradatie. Gelukkig komt dit zelden voor. Maar als het voorkomt, dan kun je het wel schudden met je zonnepanelen.

Bij geïnduceerde degradatie kunnen er interne defecten optreden waardoor de degradatie tot wel 30% (!) kan oplopen. Deze vorm van degradatie ontstaat zodra de zonnepanelen in aanraking komen met externe factoren (extreme temperaturen, vochtigheid) terwijl er een grote hoeveelheid spanning op het systeem staat. Doordat de kwaliteit van de zonnepanelen met de dag vooruit gaat, hoef je je niet druk te maken op geïnduceerde degradatie.

Ouderdom

Ouderdom is waarschijnlijk de factor waarvan je het al verwacht had dat deze er tussen zat. Doordat de zonnepanelen continu worden blootgesteld aan de omgeving ontstaat er natuurlijke slijtage. Het vermogen van de zonnepanelen kan hierdoor ietwat afnemen.

Kwaliteit

Je mag gerust zeggen dat het degradatieproces (hoeveelheid en snelheid) wat zegt over de kwaliteit van het zonnepaneel. Maar, dit verlies in vermogen hoeft zeker geen reden te zijn om niet te kiezen voor zonnepanelen. De technologie die schuilt achter de zonne-energie blijft zich met de dag verbeteren waardoor degradatie steeds kleiner wordt.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?