Solarly

Dit is de ideale opstelling voor zonnepanelen

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

De opstelling van jouw zonnepanelen is enorm belangrijk. Misschien zelfs zó belangrijk dat het jouw gehele zonnesysteem kan maken of breken. De opstelling bepaalt namelijk het rendement van jouw zonnepanelen. Met andere woorden, de opstelling is bepalend voor de hoeveelheid zonne-energie jouw zonnepaneel kan opwekken. Toch is voor iedereen de ideale opstelling anders. Maar, waar ligt dat dan aan?

Kenmerken en eigenschappen

Het lijkt enorm simpel. Plaats een aantal zonnepanelen op jouw dak en geniet de komende jaren van gratis zonne-energie. Echter is dit niet wat het lijkt, want de huizen in Nederland kennen een grote variatie aan type daken. Hierdoor is het slim om de juiste opstelling toe te passen op jouw type dak, zodat er zoveel mogelijk stroom wordt opgewekt.

Schuin dak

Zonnepanelen bereiken optimale prestaties zodra ze ietwat schuin worden geplaatst. Dit maakt schuine daken bijzonder geschikt voor het installeren van zonnepanelen.

De ideale opstelling voor deze daken is echter afhankelijk van zowel de hellingshoek als de oriëntatie van het dak. Een helling tussen de 30 en 45 graden, gecombineerd met een oriëntatie naar het zuiden, wordt beschouwd als de ideale opstelling voor dit type dak.

Plat dak

Voor een plat dak zijn veel variaties mogelijk. Hoewel het intuïtief lijkt om de zonnepanelen direct naar het zuiden te richten voor een optimaal rendement, is de keuze voor een oost-west opstelling voor dit type dak vaak strategischer.

Dit is namelijk te wijten aan de schaduwvorming. Zonnepanelen die veel direct zonlicht opvangen, veroorzaken ook schaduw. Best tegenstrijdig zou je zeggen. Toch leidt dit tot een verminderde efficiëntie van de naastgelegen zonnepanelen.

Een oost-west opstelling, waarbij de zonnepanelen zowel in oostelijke als westelijke richting worden geplaatst, minimaliseert deze schaduwvorming. Dit betekent dat er meer ruimte over blijft voor andere zonnepanelen, wat uiteindelijk weer resulteert in een hoger rendement. Daarbij zorgt deze opstelling ook voor een gelijkmatigere spreiding van de energieproductie over de dag, met zowel een piek in de ochtend als in de avond.

Externe factoren

Bij het installeren van een zonnesysteem is het van cruciaal belang om rekening te houden met externe factoren. Denk hierbij dus aan het type dak én de geografische ligging (oriëntatie). Met name deze twee factoren zijn bepalend voor de hoeveelheid zonlicht dat jouw dak ontvangt gedurende de gehele dag, en daarmee bepalend voor de opstelling van jouw zonnesysteem.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?