Solarly

Dit moet je weten over de salderingsregeling

3 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Steeds meer Nederlandse huishoudens zijn in het bezit van zonnepanelen. De overheid ziet graag dat uiteindelijk ieder Nederlands huishouden hiervan in bezit is, maar door de onzekerheid over de salderingsregeling worden misschien wel de eigen ruiten ingegooid. De afgelopen maanden, misschien wel jaren zijn er steeds verschillende berichten naar buiten gebracht met betrekking tot de afbouw van de salderingsregeling. Deze staat op het punt om te veranderen, terwijl dit juist één van de beweegredenen is om zonnepanelen aan te schaffen. Maar, wat gaat er nou precies veranderen?

Salderen

Hoewel jouw zonnepanelen vrijwel altijd overdag zonne-energie opwekken, gebruik je dit niet altijd direct. Deze opgewekte stroom wordt daardoor teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Daarentegen wekken jouw zonnepanelen 's avonds en/of 's nachts geen zonne-energie op, terwijl je het dan juist wel nodig hebt. Deze benodigde stroom pak je dan weer van datzelfde elektriciteitsnet. De prijs die je in dit geval betaalt voor de benodigde stroom (kWh), bestaat uit drie aspecten, namelijk de (kale) stroomprijs, opslag duurzame energie (ODE) en energiebelasting.

Zodra jij meer hebt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet dan hebt afgenomen, krijg je over dat verschil een zogeheten terugleververgoeding. Maar, als je meer hebt afgenomen van het elektriciteitsnet dan hebt teruggeleverd, worden er extra kosten in rekening gebracht.

Echter kan en/of mag niet iedereen met zonnepanelen salderen. Alleen zodra je in het bezit bent van een kleinverbruiksaansluiting van maximaal 3 x 80 ampère.

Afbouwregeling

Hoewel zonnepanelen tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld zijn te krijgen, was dat tientallen jaren geleden heel anders. De zonnepanelen waren namelijk zó duur, en de technologie erachter was nog niet je van het. Om zonnepanelen onder de Nederlandse huishoudens toch te stimuleren werd in 2004 de salderinsgregeling in het leven gebracht. Hierdoor werd de terugverdientijd (20-25 jaar) fors teruggedrongen (10-12 jaar). Dit maakte de zonnepanelen razend populair.

Door de jaren heen zijn de zonnepanelen er kwalitatief gezien enorm op vooruit gegaan. Ondanks deze kwalitatieve vooruitgang, is het prijskaartje dat eraan hangt toch een stuk lager dan voorheen. Hierdoor zijn zonnepanelen zonder subsidie nog steeds aantrekkelijk en keert de overheid met de huidige salderingsregeling meer subsidie uit dan nodig is. Daarbij kan de overheid met dat (overgebleven) geld duurzame energie op een andere manier stimuleren zodat het klimaatdoel steeds dichterbij komt.

Werking

Het uitgangspunt van de afbouwregeling is om het gebruik van de door jouw zonnepanelen opgewekte stroom te stimuleren en de terugverdientijd te houden op 7 - 9 jaar. Oorspronkelijk wilde de regering starten op 1 januari 2023, maar dat is inmiddels al twee jaar uitgesteld wat te wijten is aan twee (mogelijke) redenen.

Ieder zonnesysteem moet beschikken over een slimme meter. Deze slimme meter meet de hoeveelheid elektriciteit dat je zowel afneemt als terug levert aan het net. Momenteel is dit nog niet verplicht, waardoor er een wetsvoorstel ingediend moet worden. Daaropvolgend moeten de netbeheerders zich hierop voorbereiden. Zij zijn namelijk degene die de geschikte (slimme) meter moet installeren.

Beide redenen hebben tijd nodig. Maar, hoeveel tijd? En zodra het wetsvoorstel door de Eerste en Tweede kamer zijn gekomen, hoe wordt de salderingsregeling dan afgebouwd?

Er is een zogeheten afbouwpad opgesteld. Dit afbouwpad beschrijft precies hoe of wat. Hierin staat onder andere beschreven dat iedere zonnepaneeleigenaar vanaf 1 januari 2025 minder mag salderen. De afbouw zou vervolgens stapsgewijs gaan, met een jaarlijkse afname van 9%. Maar, door het steeds uitstellen van deze afbouwregeling mag je vanaf 2025 nog maar 64% salderen. Uiteindelijk mag je vanaf 2031 niets meer salderen.

2022

2023

2024

2025

2026

2027

2028

2029

2030

2031

100%

100%

100%

64%

64%

55%

46%

37%

28%

0%

Het klinkt misschien raar, maar voor het deel dat je niet mag salderen ontvang je toch een vergoeding! Deze hoeveelheid van deze vergoeding staat nog niet vast, maar er wordt gepleit voor minimaal 80% van de prijs dat je zelf moet betalen als je stroom afneemt. Doordat de levering dus ietwat lager is, wordt je gestimuleerd om je door jouw zonnepanelen opgewekte energie direct zelf te gebruiken.

Zijn zonnepanelen nu nog wel interessant?

En dan nu eigenlijk het belangrijkste, want hoe interessant blijven zonnepanelen met zo'n afbouwpad? Zonnepanelen blijven, ondanks de afbouwregeling, enorm interessant. Wij leggen je uit waarom.

Tegenwoordig gaan zonnepanelen minimaal 25 jaar mee. In het ergste geval, heb je deze zonnepanelen na 10 jaar terugverdiend. Dit betekent dat wat jouw zonnesysteem de resterende 15 jaar opwekt, pure winst is! Hierdoor blijven zonnepanelen interessant. Daarbij geldt wel des te eerder je zonnepanelen aanschaft, des te langer je kunt profiteren van de huidige salderingsregeling. Dus, waar wacht je nog op?

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?