Solarly

Het monteren van zonnepanelen

4 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Je wilt zo lang mogelijk genieten van jouw zonnepanelen. Dit is niet gek, want je hebt er dikkels veel geld voor betaald. Daarbij is het ook wenselijk dat de opbrengst hoog blijft. Het zou dus enorm zonde zijn als de levensduur en het rendement op een negatieve manier is beïnvloed, terwijl dit eigenlijk te voorkomen was.

Het op de juiste manier monteren van zonnepanelen heeft invloed op zowel de kwaliteit als de levensduur van het zonnesysteem. Maar, hoe wordt dit gedaan?

Montage

Voordat de montage van jouw zonnesysteem daadwerkelijk van start kan gaan, heeft de installateur van tevoren een specifiek legplan opgesteld. Een legplan is een visuele tekening van jouw dak met daarop het toekomstige zonnesysteem. Bij het opstellen van zo'n legplan worden er diverse factoren in acht genomen, waaronder obstakels (schaduwvorming) en het type dak (plat en/of schuin).

Plat dak

Het hebben van een plat dak heeft zo zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat de zonnepanelen op dé perfecte plek (hellingshoek, richting) gemonteerd kunnen worden. Op deze manier wordt het rendement geoptimaliseerd. Het nadeel hieraan is dat jouw huis voldoende draagkracht moet hebben om de zonnepanelen daadwerkelijk op die plek te kunnen monteren.

Afhankelijk van jouw dak krijgen de zonnepanelen een ideale hellingshoek. Een ideale hellingshoek is niet te groot (windbelasting), maar ook niet te klein (zelfreinigende vermogen). In theorie heeft deze ideale helling een hoek van 36 graden.

De richting? Naar het zuiden natuurlijk. Althans, dat zou je verwachten. Over het algemeen klopt dit, want op die manier worden de zonnepanelen het langst blootgesteld aan de zonnestralen. Echter kan je hiermee ook je eigen ruiten ingooien, want de zonnepanelen kunnen op deze manier hun eigen schaduwvorming creëren voor het paneel erachter. Nou zal dit wel écht minimaal zijn, maar maakt de oost-west opstelling zeker een optie om te overwegen.

Bij een oost-west opstelling kunnen er twee rijen tegenover elkaar gemonteerd worden zonder dat er enige vorm van schaduw ontstaat. Hoewel de opbrengst per paneel misschien ietwat lager is, kun je wel meer panelen op het dak plaatsen waardoor de opbrengst per vierkante meter hoger is.

Dat de zonnepanelen in verschillende richtingen en/of hellingshoeken geplaatst kunnen worden is een voordeel. Maar helaas kent ieder voordeel ook altijd zijn nadeel. De reden dat dit namelijk kan komt doordat de zonnepanelen 'los' op een plat dak worden gemonteerd. Niet letterlijk los, want de zonnepanelen worden gemonteerd op een frame dat verzwaard wordt met een ballast van 80-100 kilogram. Het doel van deze ballast is om de stabiliteit van het geheel te vergroten.

De ballast maakt het mogelijk om de zonnepanelen 'los' op het platte dak te plaatsen zonder dat je je druk hoeft te maken tijdens een storm. Daarentegen moet jouw huis door deze extra gewichtsbelasting wel voldoende draagkracht hebben. Het is namelijk niet de bedoeling dat je hierdoor beschadigingen oploopt, want dan ben je nog verder van huis.

Beschikt jouw huis niet over voldoende draagkracht? Geen zorgen, er is nog een andere manier om zonnepanelen te monteren op een plat dak. In dit geval worden de zonnepanelen vast geschroefd aan de dakbedekking. Echter wordt de losse opstelling aangeraden doordat je dan niet door je dakbedekking moet boren.

Schuin dak

Daar waar je bij een plat dak nog kan spelen met de hellingshoek en richting, is dat voor een schuin dak iets lastiger. Nouja, je kan zelfs wel stellen dat hier nauwelijks speling in zit. Jouw dak richt zich namelijk of naar het zuiden en noorden, of naar het oosten en westen. Hierdoor is een schuin dak extra geschikt voor zonnepanelen.

Dakhaken zijn noodzakelijk om zonnepanelen daadwerkelijk te kunnen monteren aan een schuin dak. Dit kan op verschillende wijze, maar bij één montagemanier worden deze dakhaken met relatief lange schroeven in de dakconstructie vastgeschroefd. Vervolgens wordt er een rails aan deze dakhaken bevestigd waaraan de zonnepanelen komen te hangen.

Met deze geschroefde montage wordt een gelijke krachtverdeling gecreëerd over de gehele dakconstructie. Hierdoor is de druk op de dakpannen minder groot, wat betekent dat de kans op o.a. lekkage wordt verkleind. Daarbij is dit een stevige constructie doordat het wordt bevestigd aan de dakconstructie. Extreme weersomstandigheden vormen hierdoor geen probleem.

Daarentegen vergt het aanbrengen van deze dakhaken wel veel tijd, waardoor deze montagemanier relatief duur uitvalt. Maar maak je geen zorgen, want als dit prijskaartje te hoog is kun je altijd nog voor de andere montagemanier kiezen.

Dakhaken hoeven namelijk niet perse vastgeschroefd te worden, kijk maar naar het kliksysteem. De dakhaken worden bij een kliksysteem om een dakpan en panlat geklemd. Dit scheelt enorm veel tijd doordat je het niet hoeft vast te schroeven. En dit komt goed uit, want tijd kost namelijk geld. Dit is dan ook de reden dat deze montagemanier vaak wordt gebruikt.

Het nadeel aan deze techniek is dat er enige spanning op zowel de dakpannen als panlatten komt te staan. Met name oude daken en/of dakpannen zijn hier niet voor geschikt. Hierdoor is expertise een must.

Technisch gezien is de geschroefde montage 'beter'. Dit wil niet zeggen dat het kliksysteem slecht is, zeker niet. Echter is dit niet overal mogelijk wat leidt tot een aantal aandachtspunten voordat het daadwerkelijk op deze wijze gemonteerd kan worden, zoals de staat van de dakpannen/panlatten, windbelasting e.d.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?