Solarly

Het zelf monteren van zonnepanelen

3 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Voordat een installateur daadwerkelijk bij jou thuis te werk is gegaan, heb jij je al groen en geel betaald aan alleen aanschaf- en voorrijdkosten. Dan komen daar nog eens de installatiekosten bovenop. We zien het daardoor steeds vaker dat men het eerst zelf probeert op te lossen. Zo ook met het monteren van een zonnesysteem. Vaak samen met (handige) vrienden klimmen ze het dak op, monteren ze de zonnepanelen en leggen ze de elektrische bedrading aan. Het hebben van handige vrienden, of het zelf handig zijn brengt dus een groot (financieel) voordeel met zich mee. Maar, is het eigenlijk wel slim en/of verantwoord om je eigen zonnesysteem te monteren?

Montage

Het zelf monteren van een zonnesysteem is gecompliceerd. Er komt namelijk heel wat op je af, waardoor het niet voor iedereen is weggelegd. Dat betekent overigens niet dat het niet mogelijk is! Zeker niet, maar je moet gewoonweg met een tal van belangrijke aspecten rekening houden. Dit vergt een goede voorbereiding.

Legplan

Je kan wel van alles willen, maar dat wil niet zeggen dat dit ook daadwerkelijk op jouw huis verwezenlijkt kan worden. Hierdoor is het van belang dat je eerst onderzoekt wat mogelijk is. Dit onderzoek kan worden gezien als de vereiste voorbereiding, en wordt uiteindelijk het legplan. Een legplan is gebaseerd op zowel de eigenschappen en kenmerken van jouw huis, als de wensen die jij voor ogen hebt met betrekking tot het zonnesysteem.

Op basis van een aantal belangrijke factoren, zoals de beschikbare ruimte, draagkracht, omgevingsfactoren e.d. schetst een legplan uiteindelijk het toekomstige zonnesysteem.

Materiaal

Nadat het toekomstbeeld in kaart is gebracht, is de eerste stap gezet. Hierna kun je namelijk alle benodigde materialen bestellen, waarna je bij wijze van spreken het dak op kunt om jouw zonnesysteem daadwerkelijk te monteren.

Over het algemeen worden zonnesystemen op twee verschillende manieren gemonteerd. Dit komt doordat de daken in Nederland nogal verschillen (plat en/of schuin). Want, wat voor soort dak heb jij?

Zonnepanelen worden dag en nacht blootgesteld aan de weersomstandigheden. Om ervoor te zorgen dat deze ten alle tijden op hun plek blijven, worden de zonnepanelen bij een plat dak gemonteerd op een frame dat verzwaard wordt met een ballast van 80-100 kilogram. Het doel van deze ballast is om de stabiliteit van het geheel te vergroten. Hierdoor hoef je je niet druk te maken tijdens een storm. Voor deze extra gewichtsbelasting moet jouw huis wel voldoende draagkracht hebben. Is dit niet het geval, dan kun je de zonnepanelen vast schroeven aan de dakbedekking.

Het monteren van zonnepanelen op een schuin dak gaat daarentegen op een geheel andere wijze. Voor deze manier zijn dakhaken en een rails nodig. De dakhaken worden met relatief lange schroeven in de dakconstructie vastgeschroefd. Vervolgens wordt er een rails aan deze dakhaken bevestigd waaraan de zonnepanelen komen te hangen. Deze manier van monteren creëert een gelijke krachtverdeling over de gehele dakconstructie, maar het vergt wel enorm veel tijd.

Dakhaken zijn noodzakelijk om zonnepanelen daadwerkelijk te kunnen monteren aan een schuin dak. Dit kan op verschillende wijze, maar bij één montagemanier worden deze dakhaken met relatief lange schroeven in de dakconstructie vastgeschroefd. Vervolgens wordt er een rails aan deze dakhaken bevestigd waaraan de zonnepanelen komen te hangen.

Na het aanschaffen van het juiste materiaal om de zonnepanelen op jouw dak te plaatsen, is de bekabeling aan de beurt. Bij de bekabeling komt elektriciteit kijken. Elektriciteit en water gaan absoluut niet samen, waardoor de bekabeling waterdicht moet zijn. Hiervoor zijn speciale doorvoerpijpen nodig. Om dit aan te kunnen sluiten, moet er een gat in het dak worden gemaakt van ongeveer 2 centimeter. Dit is een hele precieze klus, want als het ook maar iets te groot is heeft dit o.a. lekkage tot gevolg.

Omvormer

Na het plaatsen van de zonnepanelen en het in orde maken van de bekabeling, kan de omvormer op het zonnesysteem worden aangesloten. Zonnepanelen worden altijd in een zogeheten lusvorm aangesloten. Een lusvorm is een tweedraads elektrische verbinding dat gevoed wordt door een constante spanning. Het kan zo zijn dat er meerdere lussen gemaakt moeten worden. Per lus moet je dan twee DC-kabels (gelijkstroom) op de omvormer aan te sluiten. Vervolgens moet de omvormer aangesloten worden op de groepen in de meterkast.

Zelf doen, of toch uitbesteden?

Het is algemeen bekend dat de kwaliteit van het monteren van jouw zonnesysteem invloed heeft op het rendement, en daarmee op de (financiële) opbrengst. Het zelf installeren van een zonnesysteem is zeker mogelijk, maar door de zojuist benoemde reden wordt dit vaak uitbesteed.

Van gespecialiseerd materiaal, tot gevaarlijke en technische handelingen. Bij het installeren van een zonnesysteem komt enorm veel kijken. Hierdoor is het misschien slim om even nog een keer na te denken of je dit echt wil en kan, want negen van de tien keer wordt aangeraden om dit door professionals te laten doen. Veiligheid staat namelijk voorop!

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?