Solarly

Hierom moet je jouw zonnesysteem aarden

3 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Bij het aanschaffen van zonnepanelen komt er een stuk meer kijken dan dat je je waarschijnlijk had voorgesteld, en misschien wel had gehoopt. Zelfs de kleinste bijzaken zijn niet onbelangrijk of verwaarloosbaar. Sterker nog, deze bijzaken kunnen jouw zonnesysteem maken of breken. Met name het installatieproces van jouw zonnesysteem speelt hierin een grote rol. Het is van belang dat er heel secuur wordt gewerkt. Onderdeel van dit installatieproces is het aarden van jouw zonnepanelen. Maar, wat betekent dat eigenlijk?

Aarden

Hoofdzakelijk worden zonnepanelen aangeschaft doordat de eigenaren in hun energiebehoefte worden voorzien terwijl de energierekening alsmaar zakt. Om deze energie daadwerkelijk te kunnen leveren staan de zonnepanelen vrijwel altijd onder spanning. Het is belangrijk dat deze spanning goed kan worden vervoerd, want anders kan er overbelasting ontstaan.

Deze overbelasting wordt voorkomen door jouw zonnepanelen te aarden. Door jouw zonnepanelen te aarden wordt er letterlijk een verbinding gemaakt tussen jouw zonnepanelen en de grond. Met behulp van één extra kabel wordt het (plotselinge) overtollige elektriciteit naar de grond geleid. Op deze manier wordt overbelasting en alle gevolgen van dien vermeden, waardoor jouw zonnepanelen altijd blijven werken.

Verplichting

Een zonnesysteem valt onder een 'vreemd geleidend deel'. Dit is vastgesteld in NEN1010, een reeks aan Nederlandse veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties. Hierdoor is het aarden van jouw zonnesysteem verplicht.

Naast het feit dat het tegenwoordig verplicht is, zijn er nog een drietal andere belangrijke redenen waardoor jij jouw zonnesysteem en/of zonnepanelen moet aarden.

Statische elektriciteit

Statische elektriciteit, we kennen het allemaal wel. Een onverwachtse schok die toch nog wel eens zeer kan doen. Maar hoe kan dit? Statische elektriciteit ontstaat op het moment dat isolerende materialen met elkaar in contact komen.

Een zogeheten statisch elektriciteitsveld kan ook ontstaan rondom jouw zonnepanelen. Door jouw zonnepanelen te aarden voorkom je dit statische veld en daarmee de kans op statische elektriciteit.

Geleiden van behuizing

Zonder ballast en frame kunnen zonnepanelen niet zomaar op een plat dak geplaatst worden. Het frame, ook wel behuizing genoemd, kan (soms) zelf de opgewekte energie gaan geleiden. Op het moment dat dit gebeurt, ontstaat er een energielek.

Bij zo'n energielek wordt er immers energie opgewekt, maar niet opgeslagen op het energienetwerk. Hierdoor blijft dit rond het frame hangen, en om dit te voorkomen moet je jouw zonnepanelen aarden. Zodra jouw zonnepanelen zijn geaard kan het frame geen energie meer geleiden waardoor er geen statisch elektriciteitsveld meer kan ontstaan.

Blikseminslag

Zonnepanelen worden dagelijks blootgesteld aan de weersomstandigheden. Hoewel uit onderzoek is gebleken dat zonnepanelen zelf helemaal geen bliksem aantrekken, kan deze alsnog daarop inslaan. Door het aarden van jouw zonnepanelen wordt deze blikseminslag voorkomen.

Heb jij (ook) al een bliksemafleider op je dak? Dan is het helemaal slim om jouw zonnepanelen te aarden. Bij een geringe afstand kan de bliksem namelijk via de bliksemafleider in de zonnepanelen slaan.

Wijze van aarden

Zonnepanelen zelf zijn al vaak dubbel geïsoleerd, waardoor deze eigenlijk niet geaard hoeven te worden. De verplichting vanuit de NEN1010 is dan ook meer gericht op het aarden van de metalen constructie waar jouw zonnepanelen op liggen.

Met behulp van een aardkabel, ook wel vereffeningsleiding genoemd, wordt de metalen constructie geaard. De vereffeningsleiding wordt naar de omvormer geleid een aangesloten op een aardrail. Daarbij moet de omvormer zelf ook met een vereffeningsleiding aangesloten worden op diezelfde aardrail. Vervolgens wordt dit aardrail aangesloten op het hoofdaardrail.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?