Solarly
Old fortress at sunset

Hoe goed zijn Sunpower zonnepanelen?

4 minuten leestijd

Joshua Bolk

LinkedIn

Sunpower is een Amerikaans bedrijf dat zich bezich houdt met de ontwikkeling van zonnepanelen. Het bedrijf is opgericht in 1985 door Richard Swanson, een elektromonteur uit Californië. Het bedrijf heeft een rijke historie met vele hoogtepunten. Zo mag Sunpower zichzelf bijvoorbeeld prijzen met het leveren van zonnecellen voor satellieten en andere apparatuur van NASA, het ruimtevaartprogramma van de Verenigde Staten.

Sunpower is zo ook actief op de consumentenmarkt. Op hun website kan je in contact komen met Sunpower installateurs in Nederland.

Sunpower werkt samen met een Maxeon. Maxeon is een fabrikant van zonnepanelen dat is gevestigd in Singapore. In het verleden was Maxeon een divisie van Sunpower, maar in Augustus 2020 is daar verandering in gekomen, wanneer Maxeon is afgesplits van Sunpower. Maxeon is nog steeds de hoofdfabrikant van Sunpower en de twee dragen een nauw samenwerkingsverband.

Sunpower Performance VS Maxeon

Sunpower heeft twee categorieën zonnepanelen, Performance zonnepanelen en Maxeon zonnepanelen. Ondanks de benaming, worden deze zonnepanelen allebei geproduceerd door partner Maxeon. De Sunpower Performance zonnepanelen concurreren met conventionele zonnepanelen, waarbij de Sunpower Maxeon zonnepanelen het vlaggenschip van het bedrijf zijn.

Sunpower Performance

De Sunpower Performance zonnepanelen kunnen worden gezien als de 'standaard' panelen van het bedrijf. De panelen beschikken over een rendement van tussen de 20 en 21 procent. Als we dit getal vergelijken met het gemiddelde rendement van een willekeurig zonnepaneel, zo'n 15 tot 20%, kunnen we stellen dat de Performance panelen voldoen aan een hoog rendement.

Sunpower Performance zonnepanelen zijn beschikbaar met een vermogen van tussen de 370 en 415 Wattpiek. De Performance panelen beschikken over een garantie van 25 jaar.

Ontwerp

De Performance zonnepanelen van Sunpower bevatten shinglecellen. Dit zijn zonnecellen die zijn opgesneden in kleinere vlakken waarbij de vlakken elkaar overlappen. Shinglecellen maken het mogelijk om meer zonnecellen in een zonnepaneel te plaatsen wat zorgt voor een hoger rendement.

Daarnaast vallen de panelen naadloos samen met je dak dankzij de luxe uitstraling van de panelen. Deze luxe uitstraling is te danken aan het volledig zwarte design.

Sunpower Performance solar panels

De zonnecellen van de Performance zonnepanelen worden bij elkaar gehouden door een supersterke lijm die allereerst voor de luchtvaart is ontwikkeld. Deze lijm maakt de verbinding tussen de cellen ijzersterk, waardoor de panelen extra bestand zijn tegen zware weersomstandigheden en erosie/degradatie.

Ten slotte zijn de cellen van de Performance zonnepanelen extreem buigbaar. Ook dit voorkomt het afbreken van de zonnecellen. In onderstaande video wordt dit verder toegelicht.

Sunpower Maxeon

De Maxeon panelen kunnen worden gezien als de premium zonnepanelen van Sunpower. Het verschil van Sunpower Maxeon zonnepanelen ten opzichte van de Performance zonnepanelen is de efficiëntie en duurzaamheid van het paneel. De Maxeon panelen beschikken over een enorm hoge efficiëntie van 22,8%, waarmee het samen met Canadian Solar al haar concurrenten verslaat.

Maxeon zonnepanelen zijn beschikbaar met een vermogen van tussen de 355 en 430 Wattpiek. De Maxeon panelen hebben daarnaast een garantie van 40 jaar op de zonnepanelen.

Ontwerp

Maxeon panelen beschikken over een aantal verschillen in het ontwerp in tegenstelling tot conventionele zonnepanelen. Zo zitten er geen rasterlijnen meer tussen de zonnecellen en het glas wat er voor zorgt dat het paneel meer zonlicht kan ontvangen. Daarnaast is de drager aan de achterzijde gemaakt van solide metaal wat het paneel beter beschermt tegen erosie dan een conventioneel zonnepaneel. Deze metalen drager zorgt ervoor dat de Sunpower Maxeon cellen verder kunnen buigen in vergelijking met conventionele zonnecellen. Ten slotte maakt het paneel gebruik van stevige connectoren waardoor uitzetting en inkrimping minder schade veroorzaakt aan het paneel.

Hoe goed zijn Sunpower zonnepanelen?

De Sunpower Maxeon zonnepanelen beschikken over een rendement van wel 22,8%. Hiermee is Sunpower de leider op het gebied van rendement. Dit hebben zij te danken aan het exclusieve partnerschap met de zonnepaneelfabrikant Maxeon. Sunpower wordt gezien als marktleider op het gebied van zonnepanelen en dat is niet zonder reden. Ook de Performance zonnepanelen van Sunpower beschikken over een bovengemiddeld rendement.

Naast rendement zijn de panelen ook enorm duurzaam dat is te danken aan het unieke design van de panelen. De panelen staan er bekend om extreme weersomstandigheden te kunnen doorstaan en bestand te zijn tegen erosie en degradatie. Sunpower onderbouwt deze duurzaamheid met het bieden van garanties van 25 (voor Performance) tot 40 (voor Maxeon) jaar.

Daarnaast zijn de panelen ook een prachtige toevoeging voor ieder dak. Het volledig zwarte design is een lust voor het oog.

Sunpower Maxeon 415 Wattpiek full black zonnepaneel

Prijs

Ten slotte kunnen we geen conclusie trekken zonder het te hebben over de prijs.

Voor een Sunpower zonnesystem betaal je wellicht iets meer, maar je krijgt er ook een hele hoop voor terug. Als je voor een goedkoop zonnesysteem kiest, zijn de zonnepanelen van Sunpower misschien niets voor jou. Maar mocht je kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid, dan ben je bij Sunpower aan het juiste adres.

Over exacte prijzen doen wij geen in deze blog uitspraak, vanwege een steeds veranderende markt en fluctuerende prijzen. Mocht je meer details willen weten, dan bevelen we je aan op een offerte op te vragen bij een Sunpower installateur.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?