Solarly

Hoe interessant zijn zonnepanelen anno 2023?

3 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Ondanks Nederland maar een klein landje is, willen we toch altijd gezien worden als hét perfecte voorbeeld. Nederland neemt graag het voortouw, en steekt daarom onder andere met kop en schouders boven alle andere landen in Europa uit als het gaat om de hoeveelheid zonnepanelen per inwoner. Een straatbeeld zonder dan ook maar één zonnepaneel te zien, kan je je dat nog herinneren? Dat zal hoe dan ook een lastige opgave worden. Zo'n straatbeeld spoort je vaak aan om ook zelf zonnepanelen aan te schaffen, want je buren zullen het er vast met je over hebben. Daarentegen heb ik het nog geen eens gehad over de alsmaar stijgende energierekening dat je pas echt aan het denken zet. Toch wordt menig Nederlander door één reden weerhouden van het aanschaffen van zonnepanelen, namelijk de onzekerheid over de salderingsregeling. Want ben je hierdoor daadwerkelijk te laat?

Salderingsregeling

De salderingsregeling is in 2004 in het leven gebracht doordat de overheid het gebruik van duurzame energie wilde stimuleren. Het doel hiervan was het aantrekkelijker maken van de zonnepanelen voor Nederlandse huishoudens. En met succes.

Destijds waren zonnepanelen onaantrekkelijk doordat het het een terugverdientijd had van wel 20-25 jaar. Door het invoeren van de salderingsregeling werd de terugverdientijd teruggebracht tot zo'n 10-12 jaar. Hierdoor veranderde menig Nederlander van gedachte en werden zonnepanelen razend populair.

Salderen maakt de zonnepanelen dus een stuk voordeliger, maar op wat voor manier?Zonnepanelen wekken de gehele dag stroom op. Hierbij komt het wel eens voor dat je deze stroom niet direct gebruikt. Deze stroom wordt dan teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Daarnaast kan het ook wel eens voorkomen dat je meer stroom gebruikt dan je panelen hebben opgewekt, zoals 's avonds en/of 's nachts. Hierdoor moet je weer stroom van datzelfde elektriciteitsnet af nemen. Zodra je meer hebt teruggeleverd dan afgenomen, krijg je over dat verschil een vergoeding.

Klimaatdoelstellingen

Nederland heeft op basis van het Klimaatakkoord van Parijs een aantal klimaatdoelen opgesteld. Deze doelen hebben allemaal één ambitie in gemeen, namelijk een klimaatneutraal Nederland voor 2050. Om hieraan te voldoen dienen er drastische maatregelen getroffen te worden.

Zodra de huidige salderingsregeling in stand wordt gehouden, geeft de overheid meer subsidie dan nodig is. De techniek achter het zonnesysteem heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling ondergaan. De kwaliteit is hierdoor enorm verbeterd, terwijl de prijs daarentegen fors is gedaald. Aangezien zonnepanelen daarom ook zonder subsidie interessant zijn om aan te schaffen, overweegt het kabinet om de salderingsregeling af te schaffen.

Op het moment dat de salderingsregeling wordt afgeschaft, houdt de overheid meer geld over. Met dit geld kan de overheid op andere manieren duurzame energie stimuleren waarmee we stapje voor stapje dichterbij de klimaatdoelstellingen komen.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen nog?

De achterdochtigheid is enorm logisch. Echter is de afbouwregeling nog een voorstel. Niets is zeker en/of staat vast. Als dit daadwerkelijk door de Eerste en Tweede kamer gaat, gaat deze afbouwregeling pas vanaf 2025 in. Vervolgens wordt dit stapsgewijs afgebouwd waardoor je jaarlijks steeds minder mag salderen, tot 2031.

Maar goed, stel we gaan ervan uit dat het voorstel wordt doorgezet. In het ergste geval wordt de terugverdientijd van 4 - 8 jaar veranderd in 10 - 12 jaar. Dit lijkt veel, maar vergeet niet dat de glas-folie zonnepanelen een levensduur hebben van 25 jaar, en de glas-glas zonnepanelen zelfs een levensduur van wel 40 jaar! Dit betekent dat de jaren nadat je de investering terug hebt verdiend, alles eigenlijk gezien kan worden als pure winst. Dat klinkt als muziek in de oren.

Hierdoor blijven, ondanks de salderingsregeling mogelijk wordt afgeschaft, enorm interessant. Daarbij geldt wel hoe sneller je zonnepanelen aanschaft, hoe langer je (zeker) kunt profiteren van de salderingsregeling.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?