Solarly
Old house with solar panels

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Na het vaststellen of uw dak daadwerkelijk geschikt is voor zonnepanelen, zal u zich vast afvragen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om uw energiekosten te dekken. Dit is een volkomen logische vervolgvraag, maar ook het antwoord hierop hangt af van een aantal factoren én persoonlijke voorkeuren.

Het ideale beeld is natuurlijk dat er even veel stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen als wordt verbruikt. Hoewel de dekking hiervan financieel gezien niet altijd haalbaar is, is het wel van belang dat er een keuze wordt gemaakt hoeveel energie u precies wilt opwekken. De hoeveelheid stroomverbruik wordt uitgedrukt in kilowattuur, en om u een beter beeld te geven wordt in de onderstaande tabel de gemiddelde hoeveelheid stroomverbruik per huishouden weergegeven.

Aantal personen in huishouden

Gemiddeld verbruik per jaar

1

1800

2

2810

3

3370

4

3940

Gemiddeld huishouden

2760

Daar waar het stroomverbruik wordt uitgedrukt in Kwh, wordt de opgewekte energie door zonnepanelen uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Doordat de omstandigheden voor zonnepanelen nooit optimaal zijn (bewolking, richting, zonnestraling e.d.), wordt er aangehouden dat 1 Wp gelijk staat aan 0,88 Kwh.

De zonnepanelen die het meest op de Nederlandse daken worden gezien brengen ongeveer 275 tot 320 Wp op. Dat wil niet zeggen dat dit de enige zijn, want er zijn kwalitatief betere zonnepanelen die wel tot 400 Wp opbrengen. De afmetingen daarentegen zijn (vaak) wel hetzelfde, namelijk 150/160 x 100 centimeter. Echter weegt bij menig Nederlander de kwaliteit van een zonnepaneel (nog) niet hoger dan de prijs. Daarbij zijn voor de kwalitatief betere zonnepanelen ook speciale omvormers nodig welke over het algemeen duurder zijn dan de standaard omvormers.

afmetingen

Stel, u woont met uw partner en kind in een rijtjeshuis waarvan het dak gericht is op het zuiden, geen last van schaduw ondervindt en ruimte genoeg heeft. Zodra we iets hoger dan het gemiddelde stroomverbruik uitgaan, bijvoorbeeld 3000 Kwh, kan de volgende rekensom opgesteld worden.

Zodra u tien zonnepanelen van 320 Wp aanschaft, levert dat (10x320x0,88) 2816 Kwh op. Dit is al een flink deel van het jaarlijkse stroomverbruik waardoor u behoorlijk bespaart op uw energierekening. Overigens is de keuze voor de soort zonnepanelen geheel vrijwillig, want het is ook mogelijk om goedkopere en/of duurdere zonnepanelen aan te schaffen. De keuze hiervoor heeft wel effect op wat u (mogelijk) gaat besparen.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?