Solarly

Levensduur van glas-folie zonnepanelen

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Kenmerkend voor de klassieke, traditionele glas-folie zonnepanelen is dat de zonnecellen zijn ingesloten met aan de voorzijde gehard glas en aan de achterzijde kunststof folie. Juist deze achterzijde, het kunststof folie, vormt de zwakke plek van dit type zonnepaneel. De kwetsbaarheid van de achterzijde kan gevolgen hebben voor de levensduur. Maar, waarom is dit zo kwetsbaar? En waar hangt dit nou precies van af?

Weersomstandigheden

Als er nou iets is waar menig Nederlander exact hetzelfde over denkt, is dat wel de ergernis aan slechte weersomstandigheden. Toevallig komt dit heel vaak voor, helaas. Misschien heb je dit onbewust niet door, maar slechte weersomstandigheden beïnvloeden heel wat zaken in ons dagelijks leven op een negatieve manier, zoals je humeur of voorzieningen.

Eén van de vele voorzieningen dat wordt beïnvloed door het weer zijn de zonnepanelen. Weer of geen weer, zonnepanelen worden dag en nacht blootgesteld aan onze omgeving. Zonnepanelen kunnen immers niet net als wij schuilen. Hierdoor mag je gerust zeggen dat de weersomstandigheden een grote rol vervullen in de levensduur van zonnepanelen.

Nou waren we het net al eens over het feit dat de weersomstandigheden in Nederland vaker slecht dan goed zijn. Dit in het achterhoofd hebbende dat de achterzijde van de glas-folie zonnepanelen kwetsbaar zijn voorspelt niets goeds. Je kunt nu bijna zelf wel invullen waar dit tot leid. 1 en 1 is 2.

Degradatie

Het degradatieproces staat direct in verband met de weersomstandigheden, en daarmee ook met de levensduur van een zonnepaneel. De degradatie van een zonnepaneel verwijst naar het feit dat een zonnepaneel na verloop van tijd zijn vermogen verliest. De hoeveelheid en snelheid van dit proces hangt af van de weersbestendigheid van het desbetreffende zonnepaneel.

Degradatie is te wijten aan ouderdom en slijtage door mechanische spanningen, temperatuurwisselingen en vochtverschijnselen. Het kunststof folie aan de achterzijde van het glas-folie zonnepaneel is vrij dun, wat kwetsbaarheid voor weersomstandigheden tot gevolg heeft; de laag gaat verweren. De voornaamste boosdoener bij de glas-folie zonnepanelen die interne defecten veroorzaakt, is de toetreding van vocht binnen de zonnecellen.

Levensduur

De samenstelling, met name de achterkant, maakt het glas-folie zonnepaneel kwetsbaar voor weersomstandigheden. Typerend voor de glas-folie zonnepanelen is de schade die ontstaat vanwege vocht toetreding. Deze schade heeft effect op het rendement en daarmee óók de levensduur van het zonnepaneel. De gemiddelde levensduur van een (kwalitatief goede) glas-folie zonnepaneel schommelt tussen 20-30 jaar.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?