Solarly
Home with solar panels

Levensduur van glas-glas zonnepanelen

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Kenmerkend voor een glas-glas zonnepaneel is het beschermingsvermogen. De zonnecellen van een glas-glas zonnepaneel worden aan weerszijde ingesloten met gehard glas. Deze samenstelling zorgt ervoor dat deze panelen een lange levensduur kennen waardoor ze enorm populair en gewillig zijn.

Weersomstandigheden

Zonnepanelen worden ieder uur van de dag, door weer en wind blootgesteld aan de weersomstandigheden. Hierdoor mag je gerust zeggen dat de weersomstandigheden de hoofdrol spelen in de levensduur van de zonnepanelen. Nu is het weer in Nederland al onvoorspelbaar en wisselvallig, en met het oog op de klimaatverandering zal dit alleen maar erger worden. Wij kunnen gelukkig schuilen, maar de zonnepanelen kunnen dat niet.

Vanwege het feit dat de weersomstandigheden alleen maar extremer worden, hebben de fabrikanten ervoor gekozen om de zonnepanelen zwaarder te toetsen. De zonnepanelen worden in een hele korte, versnelde tijd blootgesteld aan alle extreme weersomstandigheden die in Nederland voorkomen. Denk hierbij aan een afwisseling van extreme kou en hitte, intense hagel- en regenbuien en zware windstoten.

Na het weerstaan van zware toetsing worden de zonnepanelen pas aangeboden op de markt. Dit betekent dat de zonnepanelen resistent genoeg zijn tegen de huidige én toekomstige weersomstandigheden waardoor het een betrouwbare energiebron vormt.

Degradatie

De degradatie staat direct in verband met de weersomstandigheden en daarmee óók met de levensduur van een zonnepaneel. Degradatie verwijst naar het feit dat een zonnepaneel na verloop van tijd zijn vermogen verliest. De hoeveelheid degradatie en de snelheid van dit proces hangt af van de weersbestendigheid van een zonnepaneel.

Extreem hoge temperaturen en/of vochtigheid zijn voorbeelden van weersomstandigheden die degradatie veroorzaken. Door deze gevolgen kunnen er interne defecten optreden waardoor de levensduur van een zonnepaneel fors achteruit gaat.

Levensduur

Dankzij de samenstelling van een glas-glas zonnepaneel worden de voornaamste oorzaken die invloed hebben op de levensduur getackeld. Typerend voor de glas-glas zonnepaneel is dat dit het meest resistente paneel tegen weersomstandigheden is waardoor er nauwelijks sprake is van degradatie. Dit maakt het glas-glas zonnepaneel een enorm betrouwbaar en duurzaam zonnepaneel. Een glas-glas zonnepaneel gaat zo'n 40 tot 50 jaar mee.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?