Solarly

Off-grid zonnesysteem

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Steeds meer Nederlanders streven naar een bepaalde mate van onafhankelijkheid. Vaak is dit nog vrijwillig, maar met de toekomst in het vooruitzicht kan dit wel eens verplichting worden Denk bijvoorbeeld maar aan het gas. Met behulp van jouw eigen voorzieningen kun je je toch in je eigen behoefte voorzien. Dit wordt ook wel off-grid genoemd. Tevens kun je ook geheel onafhankelijk worden van het vaste elektriciteitsnet. Maar, hoe word ik onafhankelijk van het vast elektriciteitsnet?

Off-grid

Vrijwel ieder Nederlands huishouden heeft een vaste aansluiting op het energienet. Dit energienet levert de elektriciteit die jij nodig hebt om je in jouw elektriciteitsbehoefte te kunnen voorzien. Daarentegen kan dit ook anders.

Als je off-grid bent, beschik je over je eigen voorzieningen waarmee je jezelf in je eigen elektriciteitsbehoefte kunt voorzien. Dit betekent dat je geen aansluiting met het energienet meer nodig hebt en dus onafhankelijk bent. Dat klinkt best verleidelijk, toch?

Met behulp van een generator kun je je eigen stroom produceren. Hiermee voorzie je jouw apparatuur van elektriciteit. Echter wordt dit op den duur wel een dure grap, maar gelukkig doelen we niet op deze optie.

Zonnesysteem

Een duurzamere, en relatief goedkopere manier om onafhankelijk van het energienet te worden is door zonnepanelen aan te schaffen. De zonnepanelen wekken in dit geval de stroom op die jij op dat moment nodig hebt. Hoewel je niet altijd stroom nodig hebt, blijven de zonnepanelen toch stroom opwekken. Deze stroom wordt dan opgeslagen in een zogeheten thuisbatterij.

Een thuisbatterij is een soort accu waarin opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen zodat je dit op een ander tijdstip kunt gebruiken, zoals 's avonds en/of 's nachts. Tevens wekken jouw zonnepanelen op die tijdstippen geen energie op waardoor het bijna noodzakelijk is om een thuisbatterij te hebben om volledig off-grid te gaan.

Energiebesparende maatregelen

Zo min mogelijk energie verbruiken en tegelijkertijd zoveel mogelijk energie opwekken. Dit is natuurlijk het ideale scenario. Om dit ideale scenario echter tot werkelijkheid te brengen staat je een lastige uitdaging tegemoet. Hierdoor is het enorm moeilijk om volledig onafhankelijk van het energienet te worden.

Daarbij is het volledig onafhankelijk worden van het energienet in Nederland nog niet bepaald aantrekkelijk. Dit komt enerzijds doordat de salderingsregeling vandaag de dag nog van toepassing is. Anderzijds doordat het prijskaartje dat aan een thuisbatterij erg hoog is, vooral in vergelijking met de hoeveelheid stroom dat kan worden opgeslagen.

Daarentegen heerst er enige onzekerheid over de salderingsregeling. Dit in combinatie met de ontwikkelingen omtrent de thuisbatterijen kunnen mogelijke beweegredenen zijn om toch al aanpassingen aan te brengen, zoals energie besparende maatregelen. Het treffen van energiebesparende maatregelen levert je al gauw veel voordeel op. Denk hierbij aan isolatie (dak, muur), warmtepomp of een warmteterugwinningssysteem.

Met de energiebesparende maatregelen heb je nog geen off-grid huis, maar staat de deur zeker al op een kier. Met de wettelijke (salderingsregeling) en technische (thuisbatterij) ontwikkelingen in het achterhoofd houdende vergemakkelijken deze energiebesparende maatregelen de moeilijkheidsgraad van de uitdaging om volledig onafhankelijk te worden.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?