Solarly
Aerial view of a house with solar panels

Deze factoren beïnvloeden het rendement van je zonnepanelen

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Achter een (forse) investering schuilt negen van de tien keer een weloverwogen keuze. Echter zijn de voordelen die de investering met zich meebrengt niet altijd direct tast- of zichtbaar. Dit geldt ook voor zonnepanelen. Menig Nederlander denkt dat ons kikkerlandje te grauw en grijs is voor een zonnepaneel. De prijs van de investering weegt zwaarder dan de hoeveelheid zon die schijnt. Maar wat nou als ik je vertel dat zonnepanelen niet alleen werken op zonnestraling, maar ook op daglicht?

Systeem

Een zonnepaneel bestaat uit fotovoltaïsche cellen die zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. Deze cellen zijn gemaakt van silicium. Silicium is een element dat veel gebruikt wordt om elektronische apparaten te maken, waaronder fotovoltaïsche cellen. Juist door het silicium worden deze cellen in staat gebracht om het zonlicht te absorberen en dit om te zetten in elektrische stroom.

Zelfs wanneer het niet zonnig is, zoals de meeste dagen hier in Nederland, kunnen de zonnepanelen nog steeds elektriciteit opwekken. Dit proces wordt het fotovoltaïsch effect genoemd en zorgt ervoor dat het daglicht dat op het zonnepaneel valt wordt omgezet in elektriciteit. Natuurlijk zal de hoeveelheid elektriciteit op een bewolkte dag minder zijn dan op een zonnige dag, logisch. Maar hoe dan ook, zon of geen zon, een zonnepaneel wekt elektriciteit op.

Rendement

Je kan gerust zeggen dat men zonnepanelen aanschaft doordat het uiteindelijk winst oplevert. In dit geval praten zij dan over het (financiële) rendement. Het vermogen van een zonnepaneel, dat wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp), verwijst naar de hoeveelheid dag- en zonlicht dat omgezet kan worden in elektriciteit. Met andere woorden; het rendement geeft aan hoe winstgevend de investering in zonnepanelen is geweest.

Vanzelfsprekend is het logisch dat iedereen het optimale rendement wilt behalen. Doordat dit van een aantal factoren afhankelijk is, is het daadwerkelijk behalen hiervan nog niet zo simpel. Maar, van welke factoren hangt dit essentiële aspect dan af?

  • Type paneel

Iedere soort zonnepaneel is anders, wat betekent dat het vermogen dat ook is. Hoe hoger het vermogen, hoe meer elektriciteit opgewekt kan worden en dus hoe hoger het rendement is. Logisch. Maar welk paneel is dan, gebaseerd op het rendement, het 'best'? Uit onderzoek is gebleken dat het rendement van de glas-glas zonnepanelen hoger ligt dan die van de glas-folie zonnepanelen.

  • Het dak

Zowel de hellingshoek als de locatie van het dak beïnvloeden het rendement van de zonnepanelen. Er is bewezen dat de ideale hellingshoek voor een zonnepaneel op 35/36° C ligt. Daarbij is de richting óók essentieel, want het westen van Nederland heeft doorgaans de meeste zonuren. Zodra de zonnepanelen op deze manier worden geplaatst, zijn ze het meest efficiënt.

  • Externe omstandigheden

Helaas zijn er ook een aantal aspecten waar wij geen invloed op hebben, maar wat wél invloed heeft op het rendement van het zonnepaneel. Naast het feit dat een grauwe, grijze dag of schaduw het rendement beïnvloed, is dit niet de enige weersomstandigheid die effect heeft. Hoe raar het ook klinkt, tijdens hoge temperaturen functioneert het paneel minder goed dan tijdens koude temperaturen. Dit klinkt een beetje tegenstrijdig, want vaak tijdens hoge temperaturen schijnt juist de zon. De ideale weersomstandigheden zijn koude temperaturen mét zon.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?