Solarly

Serieschakeling versus parallelschakeling

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

In het leven zijn een aantal dingen zeker. Eén daarvan is dat er bij de aanschaf van zonnepanelen meer komt kijken dan je ooit had gedacht, en misschien stiekem ook wel had gehoopt. Daarentegen heeft iedere keuze die je hierin maakt wél invloed op de prestaties van jouw zonnesysteem. Hierdoor is het van belang dat je de goede keuzes maakt, waaronder over de manier waarop jouw zonnepanelen geschakeld zijn. Maar, wat betekent dit eigenlijk?En welke soorten schakelingen zijn er?

Geschakeld zonnesysteem

De manier waarop je zonnesysteem geschakeld is, is een veel besproken onderwerp. Dat het zoveel besproken wordt is alles behalve onterecht, want hiermee kan je écht het verschil maken.

Over het algemeen zijn de zonnesystemen in Nederland of serie geschakeld, of parallel geschakeld. Bijna net zoals alle keuzes die je maakt met betrekking tot je zonnesysteem, is ook de keuze voor de schakeling een persoonlijke voorkeur. Voor de ene is een serie geschakeld zonnesysteem gunstiger, maar voor de andere weer een parallel geschakeld zonnesysteem.

Serie geschakeld zonnesysteem

Een serie geschakeld zonnesysteem, ook wel een string systeem genoemd, is een systeem waarbij de zonnepanelen in één stroomkring zijn aangesloten op de centrale omvormer. De stroom wordt van het ene paneel 'doorgegeven' aan het paneel ernaast. Kenmerkend voor een serie geschakeld zonnesysteem is dat de stroom overal gelijk is.

Het nadeel aan een serie geschakeld zonnesysteem is de totale spanning. De totale spanning is gelijk aan de som van de spanning per zonnepaneel. Zodra één zonnepaneel nauwelijks, of zelfs geen stroom doorgeeft, krijgen én geven alle andere zonnepanelen dit ook niet. In dit geval is je zonnesysteem zo sterk als het zwakste zonnepaneel.

Parallel geschakeld zonnesysteem

Een parallel geschakeld zonnesysteem is een systeem waarbij de zonnepanelen individueel op dezelfde spanningsbron zijn aangesloten. Typerend voor een parallel geschakeld zonnesysteem is dat ieder zonnepaneel afzonderlijk stroom kan doorgeven.

Vanwege het feit dat de zonnepanelen individueel zijn aangesloten, is de som van de totale spanning gelijk aan de stroom van de verschillende zonnepanelen door de schakeling heen. Het voordeel hieraan is dat het uitvallen van één zonnepaneel geen consequenties heeft voor het gehele zonnesysteem.

Voor- en nadelen

Een serie geschakeld zonnesysteem is het tegenovergestelde van een parallel geschakeld zonnesysteem. Dit betekent dat wat voor het ene systeem een voordeel is, is voor het andere systeem een nadeel.

Om te beginnen bij de prestaties. Een serie geschakeld zonnesysteem kan je eigenlijk vergelijken met een tuinslang. Als er op het einde van de tuinslang een knik zit, komt er (ondanks er water in de slang zit) geen water uit de tuinslang. Dit geldt ongeveer hetzelfde voor een serie geschakeld zonnesysteem. Ook al functioneert ieder zonnepaneel perfect, kan één defect zonnepaneel roet in het eten gooien. Een parallel geschakeld zonnesysteem daarentegen heeft hier totaal geen last van. Door de individualiteit van ieder paneel beïnvloedt dit niet het gehele zonnesysteem.

Een parallel geschakeld zonnesysteem klinkt dus enorm aantrekkelijk. Je verwacht dat iedereen dit neemt, maar wat nou als ik je vertel dat menig Nederlander een serie geschakeld zonnesysteem heeft? Dit is gelijk het nadeel van de parallel geschakelde zonnesystemen, namelijk de kosten. De kosten van een parallel geschakeld systeem liggen fors hoger dan een serie geschakeld systeem.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?