Solarly
Solar panel detailed

Soorten zonnepanelen

3 minuten leestijd

Joshua Bolk

LinkedIn

De technici die zich bezig houden met de ontwikkeling van de zonnepanelen zitten niet stil. In de afgelopen tijd zijn er veel nieuwe technieken getest, doorontwikkeld en uiteindelijk toegepast om het rendement te optimaliseren. Hierdoor zijn er inmiddels zonnepanelen in verschillende soorten, kleuren en maten. Kortom, aan aanbod geen gebrek, maar welke moet je nou kiezen? Ga je liever voor een zonnepaneel die je mooi vindt, of toch liever voor een zonnepaneel met veel vermogen? In dit artikel zetten we de meest voorkomende soorten zonnepanelen op een rijtje.

Monokristallijn zonnepaneel

Kenmerkend voor een monoskristallijn zonnepaneel zijn de afgesneden hoekjes en dat deze uit één uniforme kleur bestaat. De uniforme kleur is te danken aan de specifieke wijze waarop de zonnecellen worden gemaakt, namelijk door dunne plakken te snijden uit silicium 'staven'. Dit zorgt ervoor dat de zonnecellen puur zijn. Vervolgens worden deze dun gesneden plakken met elkaar verbonden en ingeklemd onder een glasplaat. Tevens zijn deze zogeheten 'mono panelen' het oudste en daarmee het meest doorontwikkeld.

De mono panelen hebben het hoogste rendement onder alle andere zonnepanelen, namelijk meer dan 22%. Dankzij de pure zonnecellen hebben deze panelen ook de langste levensduur. Echter, door deze complexe productietechniek zijn deze panelen wel relatief duur. Daarbij zijn deze panelen kwetsbaar. Bij sprake van een hagelsbui, schaduw of een warme dag kan dit impact hebben op het rendement. Men kiest over het algemeen voor de monokristallijn zonnepanelen als ze een groot stroomverbruiker zijn of een klein dak hebben.

Polykristallijn zonnepaneel

De polykristallijn zonnepanelen zijn herkenbaar aan de blauwachtige cellen met daarin kleurverschil. Deze kleur ontstaat doordat de polykristallijn cellen gesneden worden zoddra het samengesmolten silicium is afgekoeld. De zogeheten 'poly panelen' lijken sterk op monokristallijn panelen.

In tegenstelling tot de productietechniek van de monokristallijn zonnepanelen is deze een stuk minder complex, wat ook terug te zien is in de prijs. Daarbij staan de poly panelen ook bekend om haar lange levensduur én doet de efficiëntie nauwelijks meer onder voor de mono panelen. Daarentegen zijn de poly panelen ook gevoelig voor de hitte en schaduw en speelt de kleur vaak een negatieve rol. Men kiest vaak voor poly panelen als er aan ruimte geen gebrek is op het dak.

Amorf zonnepaneel

Net als een mono paneel is de uniforme, zwarte kleur kenmerkend voor een amorf zonnepaneel. Echter worden de zonnecellen bij een amorf zonnepaneel niet gemaakt van silicium, maar van photovoltaïsch materiaal. Daarbij bevatten de zogeheten dunnefilm zonnepanelen geen kristal waardoor deze flexibel zijn.

De productietechniek van een amorf zonnepaneel is eenvoudig waardoor dit een stuk goedkoper is ten opzichte van de kritallijn panelen. Daarbij zijn deze panelen niet zo kwetsbaar als de mono en poly panelen en worden deze veelal het mooist gevonden. Hoewel deze een aangenaam estetisch effect met zich meebrengen, is de efficiëntie erg laag. Bovendien is de levensduur ook een stuk minder lang.

Glas-glas zonnepaneel

Het glas-glas zonnepaneel is een voorbeeld van de techniek die zich blijft ontwikkelen. Kenmerkend voor de glas-glas paneel is dat deze licht, robuust en slijtvast zijn. Dit komt namelijk doordat de cellen tussen twee glasplaten worden ingeklemd.

De terugval in opwekcapaciteit is bij een glas-glas paneel niet groot waardoor het na 25 jaar nog steeds efficiënt is. Doordat dit relatief nieuw is - en daarmee weinig aanbod is - is de aanschafprijs relatief duur. Echter kan dit op lange termijn gecompenseert worden met meer opbrengst en uiteindelijk zelfs winst.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?