Solarly
Solar energy | Light bulb on solar panel with grass on the side

Verschillende types glas voor zonnepanelen

2 minuten leestijd

Joshua Bolk

LinkedIn

De bovenste laag van een zonnepaneel bestaat uit glas. Dit geldt soms ook voor de achterkant, we spreken dan over glas-glas zonnepanelen. Er zijn verschillende soorten glas waar een zonnepaneel over kan beschikken. Ook kan er sprake zijn van een combinatie van verschillende soorten glas in één zonnepaneel. De meest voorkomende soorten glas voor zonnepanelen zijn:

Gehard glas

Dit type glas is zeer duurzaam en bestand tegen breken of versplinteren. Het wordt vaak gebruikt als de buitenste laag van zonnepanelen om de fotovoltaïsche cellen binnenin te beschermen.

Ijzerarm glas

IJzerarm glas is een type ultrahelder glas met een zeer laag ijzergehalte. Hierdoor kan het meer licht doorlaten, waardoor het een goede keuze is voor gebruik in zonnepanelen.

Glas met antireflecterende coating (AR)

Dit type glas is gecoat met een dun laagje materiaal dat de hoeveelheid licht die van het oppervlak wordt weerkaatst, vermindert. Dit kan de efficiëntie van het zonnepaneel verbeteren doordat meer licht de fotovoltaïsche cellen kan bereiken.

Getint glas

Getint glas kan worden gebruikt in zonnepanelen om de hoeveelheid door het paneel geabsorbeerde warmte te verminderen. Dit kan het rendement van het paneel verhogen door oververhitting te voorkomen.

Gelaagd glas

Gelaagd glas wordt gemaakt door twee lagen glas aan elkaar te lijmen met een laag plastic of ander materiaal ertussen. Dit type glas is zeer sterk en kan worden gebruikt als de buitenste laag van een zonnepaneel om de cellen binnenin te beschermen.

Beste glas voor zonnepanelen

Het beste type glas voor zonnepanelen is doorgaans ijzerarm, gehard en voorzien van een antireflecterende coating.

Laag ijzer glas heeft de voorkeur voor zonnepanelen omdat het een hogere transmissie heeft, wat betekent dat het meer licht doorlaat. Dit is belangrijk omdat hoe meer licht de zonnecellen bereikt, hoe meer elektriciteit kan worden opgewekt.

Gehard glas wordt gebruikt voor zonnepanelen omdat het sterker en duurzamer is dan gewoon glas. Het is bestand tegen extreme weersomstandigheden en schokken, wat belangrijk is voor zonnepanelen die vaak aan de elementen worden blootgesteld.

Glas met antireflecterende coating (AR) heeft ook de voorkeur voor zonnepanelen omdat het reflecties helpt verminderen en de hoeveelheid licht die door de zonnecellen wordt geabsorbeerd, vergroot. Dit kan leiden tot een hoger algemeen rendement van het zonnepaneel.

Over het geheel genomen is de combinatie van ijzerarm, gehard en AR gecoat glas de beste keuze voor zonnepanelen omdat het zorgt voor een maximale lichttransmissie en duurzaamheid.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?