Solarly
EVA Folie solar panel

Wat is EVA?

2 minuten leestijd

Joshua Bolk

LinkedIn

Zonnepanelen zijn opgebouwd als ware tosti's. Aan de voor- en achterkant bevindt zich, afhankelijk van het soort zonnepaneel, een glasplaat en het achterblad. Deze kunnen ook wel het brood van de tosti worden genoemd. Aan de binnenkant van de zonnepanelen bevindt zich het belangrijkste element, de zonnecellen. Deze worden omhulst door een laag EVA. Maar wat is EVA precies?

Solar panel glass foil with EVA Layer

Oxidatie

Het belangrijkste onderdeel van zonnepanelen zijn de zonnecellen. Deze bevinden zich in het midden van het zonnepaneel. Zonnecellen zijn gemaakt van silicoon. Silicoon is een chemisch element dat onder andere veel wordt gebruikt in microchips. Het element reageert goed op andere elementen waaronder haar favoriet: zuurstof. Op het moment dat de silicone zonnecellen in contact komen met zuurstof vind er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt het paneel een lager rendement, waardoor de efficiëntie van het hele zonnesysteem afneemt. Zuurstof is een veelvoorkomend element in lucht en water, iets waar zonnepanelen juist aan veelvoudig worden blootgesteld.

Om oxidatie van de zonnecellen te voorkomen, worden de zonnecellen ingekapselt door een thermoplastische laag EVA. Dit wordt gedaan aan de hand van een speciaal laminatie proces. Dit proces wordt uitgevoerd in een vacuüm, bij een temperatuur van rond de 152 °C gedurende ongeveer 20 minuten. Tijdens dit proces worden alle belangrijke componenten van de zonnecellen ingekapselt zodat lucht en vocht geen kans krijgt om in contact te komen met de zonnecellen.

EVA (folie)

EVA is een afkorting voor het materiaal: ethyleen vinyl acetaat. Het materiaal is goed in het doorlaten van de straling van de zon (de energie die de zonnecellen omzeten in elektriciteit). Daarnaast beschikt EVA over een lage afbreekbaarheid tegen zonlicht. Dit betekend dat de kwaliteit van het folie gewaarborgd blijft ondanks de doorlopende blootstelling aan zonlicht. Uit onderzoek blijkt zelfs dat wanneer het folie 70 jaar lang continu wordt blootgesteld aan een temperatuur van 85 °C, het EVA materiaal nog voor 98% efficiënt is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de duurzaamheid van EVA folie in zonnepanelen.

Slechte kwaliteit EVA

Wanneer het laminatieproces niet goed is uitgevoerd, bestaat er een hogere kans op oxidatie. Oxidatie van zonnecellen kenmerkt zich door de geel/bruine verkleuring van de zonnecel. Wanneer er oxidatie heeft plaatsgevonden is de kwaliteit en het rendement van zonnepaneel onomkeerbaar vermindert. De enige oplossing hiervoor is het vervangen van het zonnepaneel.

Oxidatie zonnepaneel

Om slechte kwaliteit EVA in je zonnepaneel te voorkomen, is het belangrijk om te werken met zonnepanelen en/of installatiebedrijven die voldoen aan bepaalde keureisen. Let vooral op of de zonnepanelen/installateurs een keurmerk hebben. Voorbeelden van dergelijke keurmerken zijn het Duitse TÜV-ID-certificaat voor zonnepanelen en het Nederlandse Zonnekeur voor installateurs.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?