Solarly

Zo belangrijk is een energielabel

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Eenieder die zijn en/of haar huis verkoopt streeft naar het maximale. Dit is natuurlijk volkomen logisch. Om daadwerkelijk dit maximale uit je huis te kunnen krijgen is het van belang dat je, voorafgaand aan de verkoop, aan alles hebt gedacht. Denk hierbij aan een grondige schoonmaak, of de lak nét nog even bijwerken. Dit is belangrijk voor het zicht, maar wat nou als ik je vertel dat het hebben van een goed energielabel misschien wel nog belangrijker is?

Het energielabel

Een energielabel geeft aan hoe zuinig jouw woning is. Op basis van Europese richtlijnen is dit ingevoerd met als doel bewustwording creëren bij pand- en wooneigenaren over hun energieverbruik. Voor de potentiële kopers is het nogal belangrijk om te weten hoe energiezuinig het pand en/of woning is, want des te energiezuiniger het is, des te lager de energierekening is.

Het energielabel wordt bepaald door karakteristieken van het pand en/of de woning, zoals het isolatieniveau en de installaties die nodig zijn voor ventilatie, verwarming, verkoeling en warm water. Op basis van deze karakteristieken wordt een zogeheten EnergieIndex (EI) aan het pand en/of de woning gegeven. Aan de EI is vervolgens een energielabel gekoppeld.

Het energielabel voor een pand en/of woningen geeft met klassen aan hoe energiezuinig het ins in vergelijking met soortgelijke panden en/of woningen. Deze klassen lopen van A++++ (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Tevens horen bij iedere klassering zogeheten streefwaarden. Deze streefwaarden geven onder andere aan of het extra isolatie nodig heeft, gemakkelijk van het gas af kan of dat zelfs stappen ondernomen moeten worden om een warmtepomp aan te schaffen. Daarbij wordt wel rekening gehouden uit welk jaar het pand en/of woning dateert. Hoe ouder, hoe lager de streefwaarden liggen.

Zelf verduurzamen

Eén van de maatregelen die jij zelf kunt treffen ten behoeve van jouw energielabel is het plaatsen van zonnepanelen. Met zonnepanelen verlaag je namelijk de EI. De mate waarin dit daadwerkelijk verandert is afhankelijk van oppervlakte van jouw zonnepanelen gedeeld door de omvang van het pand en/of woning. Met de omvang wordt zowel het woonoppervlak als het oppervlak dat grenst aan de buitenlucht en grond.

Na het aanschaffen en installeren van jouw zonnepanelen ben je natuurlijk enorm blij met het eindresultaat. Om dit verbeterede eindresultaat (energielabel) vast te leggen, dien je bewijsstukken te leveren aan de overheid. Zowel de factuur als een foto van jouw 'nieuwe' dak vallen hieronder.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?