Solarly

Zo lang gaat een omvormer mee

3 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Een glas-folie zonnepaneel gaat zo'n 20 - 30 jaar mee, terwijl een glas-glas zonnepaneel zo'n 40 - 50 jaar meegaat. Nu bestaat een zonnesysteem niet alleen uit zonnepanelen, maar ook uit andere onderdelen waaronder een omvormer. Een omvormer is een essentieel onderdeel van het gehele zonnesysteem. Dit maakt de levensduur van een omvormer niet geheel onbelangrijk, maar hoelang gaat een omvormer dan mee? En welke factoren beïnvloeden de levensduur op een negatieve manier?

Invloedsfactoren

Het functioneren van jouw zonnesysteem hangt sterk samen met de werking van een omvormer. Dit betekent direct dat de levensduur van jouw zonnesysteem afhankelijk is van de levensduur van een omvormer. Eén ding is zeker, de levensduur van een omvormer is niet zo lang als die van een zonnepaneel. Een omvormer moet namelijk minimaal één keer vervangen worden. Maar waar ligt dat dan aan?

Er zijn aan aantal factoren die de levensduur van een omvormer (kunnen) beïnvloeden. Een aantal hiervan zijn best voor de hand liggend. Allereerst is dit natuurlijk de kwaliteit van de omvormer. De componenten en materialen die zijn gebruikt bij het fabriceren van de omvormer zijn redelijk bepalend voor de levensduur.

Daarnaast zijn de weersomstandigheden wéér van de partij, en weer in een negatieve zin. De micro-omvormers en power optimizers worden dagelijks blootgesteld aan de omgeving. Daarbij kan een centrale omvormer, mits binnen geen plek o.i.d. is, ook buiten geplaatst worden. Dit vergroot de kans op blootstelling aan extreem hete temperaturen en/of vochtigheid. Beide omstandigheden beïnvloeden de levensduur van een omvormer op een negatieve wijze.

De omvormers krijgen veel te voortduren. Zowel de frequentie en de duur van de spannings- en stroompieken vallen de centrale omvormers zwaar. De elektrische componenten zijn continu bezig waardoor slijtage snel voorkomt.

Levensduur

Met de invloedsfactoren in het achterhoofd wordt de gemiddelde levensduur van een centrale omvormer geschat op 8 - 12 jaar. Dit is ongeveer de helft van de levensduur van de zonnepanelen, wat betekent dat je een centrale omvormer minstens één keer moet vervangen. Daarbij is bewezen dat een (kleine) centrale omvormer met minder vermogen langer mee gaan dan een (grote) centrale omvormer met meer vermogen. Hierdoor zou je zeggen dat de levensduur van een micro-omvormer en power optimizer langer is dan die van een centrale omvormer. Dat klopt! De levensduur van een micro-omvormer en power optimizer schommelt tussen de 15 - 20 jaar. Hier dient echter wel een kanttekening gemaakt te worden. Hoe meer onderdelen binnen een zonnesysteem, hoe groter de kans is op een storing. Oftewel; hoe meer micro-omvormers en/of power optimizers, hoe groter de kans op storing.

Doe-het-zelf

Naast de, veelal externe, invloedsfactoren die een negatieve impact hebben op de levensduur van een omvormer, kun jijzelf óók maatregelen treffen die juist weer een positief effect hebben op de levensduur. Hiermee vertraag je niet alleen het (negatieve) proces van de invloedsfactoren, maar kan je zelfs de levensduur van jouw omvormer verlengen!

Er is bewezen dat de centrale omvormers die binnenshuis zijn geïnstalleerd een langere levensduur hebben dan centrale omvormers die buiten zijn geïnstalleerd. Best logisch eigenlijk, want de centrale omvormer heeft binnen nauwelijks last van de weersomstandigheden. Daarentegen is het wel belangrijk dat er sprake is van een goede ventilatie. De centrale omvormers moeten namelijk hun warmte op een manier kwijt.

Een gebrek aan onderhoud zorgt voor prestatieverlies, wat indirect de levensduur beïnvloedt. Hierdoor is het van belang dat je de luchtingangen van jouw centrale omvormer stofvrij houdt. Op deze manier worden de ventilatieroosters niet belemmerd en kan de centrale omvormer gemakkelijk zijn warmte kwijt.

Naast het stofvrij houden van de centrale omvormer zijn er nog een aantal aandachtspunten, zoals het controleren van de gelijk- en wisselstroom verbindingskabels, het opsporen van corrosie en/of oververhitting sporen of het nalopen van de batterij.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?