Solarly
Solar panel close up

Zo werkt een MPP-tracker

1 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Iedere eigenaar van zonnepanelen streeft naar een zo efficiënt mogelijk systeem waarbij de zonnepanelen maximaal presteren. Dit ultieme scenario lijkt natuurlijk een sprookje, maar de omvormer werkt hier wel keihard aan. Naast het omvormen van gelijkstroom naar wisselstroom kan de omvormer namelijk ook de juiste spanning regelen.

Maximal Power Point

Een taak die zeker niet vergeten mag worden die de omvormer ook uitvoert, is het streven naar het maximale vermogen. Dit wordt gedaan door het vinden van de ideale spanning. Deze ideale spanning wordt de Maximal Power Point (MPP) spanning genoemd.

Om dit goed te kunnen begrijpen moeten we het vanuit een technisch perspectief bekijken. Bij zonlicht bouwt een zonnepaneel een open-klemspanning op van een aantal volt. Bij een gesloten circuit, zoals een stroomkring, neemt deze spanning af en begint er stroom te lopen. De spanning (Volt) en stroomsterkte (Ampère) produceren het vermogen (Watt). Om de maximale hoeveelheid energie uit de zonnepanelen te halen, dient de spanning op een bepaald punt gehanteerd te worden waar het vermogen het grootst is.

Optimale verhouding

De optimale verhouding tussen spanning en stroomsterkte is voor ieder zonnesysteem verschillend. Daarbij is dit afhankelijk van weersomstandigheden. Nederland kennende verandert dit met de dag, dan wel niet met het uur. Ten behoeve van jouw rendement is het enorm belangrijk dat de omvormer snel op weersveranderingen kan reageren.

Een goede omvormer weet normaliter de MPP-spanning binnen no-time te vinden. Daarbij zijn grote omvormers, die vaak nodig zijn bij grote zonnesystemen, uitgerust met meerdere MPP-trackers. Op deze manier kunnen zonnesystemen die te maken hebben met diverse hellingshoeken en/of oriëntaties tóch nog op één omvormer worden aangesloten.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?