Solarly
Hand of technician touching solar panel

Zonnedakpan: Een dakpan en zonnepaneel in één

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Ja, je hebt de titel goed gelezen. Het blijkt maar weer eens dat de technologie die achter de zonne-energie schuilt ons met de dag blijft verbazen. Een dakpan dat ook nog eens fungeert als zonnepaneel? Het bestaat echt. Een zonnedakpan of zonnepan lijkt een (mogelijk) alternatief voor de huidige, losse zonnepanelen. Maar, is dit wel echt de toekomst van de zonne-energie?

Zonnedakpan

Multifunctionele daken zoals een groen en/of blauw dak zijn bij menig Nederlander wel bekend, maar een multifunctionele dakpan? Die tot op heden wat minder, maar tegenwoordig kan het allemaal, dus waarom geen dakpan met zonnecellen?

Zonnedakpannen of zonnepannen zijn dakpannen met geïntegreerde zonnecellen. De zonnedakpannen zetten net als zonnepanelen zonne-energie om in bruikbare stroom waardoor het als het ware 'kleine zonnepanelen' zijn.

De achterliggende gedachte van de zonnedakpannen is dat het echt één geheel wordt met het dak. Alles draait in dit geval om de esthetiek. Over het algemeen vindt men het beeld van zonnepanelen op hun dak niet bepaald fraai. Zonnedakpannen vallen een stuk minder op en lijken de perfecte oplossing, toch?

Tegenvaller

Uit onderzoek is gebleken dat de zonnedakpannen (nog) niet voldoen aan de hoge verwachtingen. Dit is te wijten aan de (hoge) kosten in verhouding tot de efficiëntie. De zonnedakpannen produceren namelijk twee tot drie keer minder dan zonnepanelen, maar zijn wel twee tot drie keer duurder. Dat klinkt niet alleen een beetje krom, maar dat is het ook. Dit heeft namelijk tot gevolg dat de terugverdientijd twee keer zo lang wordt, namelijk 15 tot twintig jaar!

Toekomstbeeld

Hoewel het nu meer dan duidelijk is geworden dat de zonnedakpannen niet voldoen aan de verwachtingen, en eigenlijk geschetst worden als een 'flop', zit hier wel degelijk een toekomst in.

Voor menig Nederlander is een zonnepaneel op het dak als een doorn in het oog. De zonnedakpannen daarentegen vormen wél één geheel met het dak waardoor het uitzicht niet wordt verstoord. Daarbij zijn de zonnedakpannen, vergeleken met zonnepanelen, een stuk lichter van gewicht waardoor het geen belasting vormt voor het dak van je woning. Verder zijn de zonnedakpannen resistent tegen extreme weersomstandigheden én wekken ze natuurlijk groene energie op.

Kortom, de zonnedakpannen hebben zo zijn aandachtspunten, maar bieden zeker heel wat voordelen. De techniek is gewoonweg nog in ontwikkeling. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de esthetische, duurzame dakpannen die groene energie op kunnen wekken het straatbeeld van Nederland overneemt.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?