Solarly

Zonnepanelen met een micro-omvormer

3 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

De achterliggende gedachte van een investering is vrijwel altijd om er het maximale uit te halen. Je wilt namelijk waar voor je geld. Dit geldt ook voor zonnepanelen, en hierom worden de zogeheten micro-omvormers steeds vaker toegepast. Micro-omvormers hebben in bepaalde situaties meer te bieden dan een 'normale' omvormer. Maar, hoe kan dat eigenlijk?

Micro-omvormer

De naam verklapt eigenlijk al genoeg, maar zet je ook een beetje op het verkeerde been. Een micro-omvormer, ook wel micro-inverter genoemd, is een kleinere versie van een 'normale' omvormer. Daarentegen wekt het woord 'micro' vermoedens op dat dit daadwerkelijk een hele kleine omvormer is, maar dat is niet het geval. De afmetingen van een micro-omvormer zijn ongeveer 20 centimeter bij 15 centimeter.

In tegenstelling tot een 'normale' omvormer wordt de micro-omvormer meteen op het zonnepaneel geplaatst. Vervolgens vormt deze micro-omvormer de gelijkstroom van één, soms twee zonnepanelen om in wisselstroom waarna het meteen verbruikt kan worden. Menig micro-omvormer is voorzien van een zender en maakt per individu de opbrengst inzichtelijk.

Micro-omvormer

Verschil

De meeste zonnesystemen die je in jouw omgeving ziet zijn aangesloten op een 'normale' omvormer. De zonnepanelen worden in dit geval in diverse groepen verdeeld en worden door middel van kabels aan elkaar verbonden. Deze kabels komen samen in de omvormer. Vervolgens wordt het aantal voltage van ieder paneel bij elkaar opgesteld wat leidt tot hoge spanning. Daaropvolgend vormt de omvormer deze hoge spanning om tot bruikbare stroom.

Het idee achter een micro-omvormer is juist om deze hoge spanning op het zonnepaneel zelf om te vormen. Zo kan er gemakkelijk één zonnepaneel aangesloten worden op het net én scheelt het ruimte.

Voordelen

Schaduwval dat veroorzaakt wordt door bomen, een dakkapel of een schoorsteen is normaliter één van de grootste boosdoeners voor het behalen van de (optimale) opbrengst van een zonnesysteem. Dit geldt tevens wel voor een zonnesysteem dat is aangesloten op een 'normale' omvormer. Alle zonnepanelen zijn namelijk met elkaar verbonden waardoor het systeem zo sterk is als de zwakste schakel.

Het grootste voordeel van een micro-omvormer, en ook meteen de reden van de stijgende populariteit, is dat te alle tijden de maximale opbrengst per zonnepaneel wordt behaald. Dit betekent dat de zonnepanelen elkaar niet meer kunnen beïnvloeden, waardoor schaduwval in dat opzicht tamelijk geen probleem meer vormt. Natuurlijk is schaduw nog steeds niet wenselijk, ook niet voor een zonnepaneel met een micro-omvormer. Echter heeft dit nu totaal geen invloed meer op het geheel.

Bij een zonnesysteem dat is aangesloten op een 'normale' omvormer moeten alle zonnepanelen negen van de tien keer tegen elkaar aan worden gemonteerd. Dit is te wijten aan de bekabeling en/of verbindingen dat aangebracht moet worden Juist vanwege het feit dat de micro-omvormers onder het zonnepaneel worden geplaatst, word je nauwelijks tot niet beperkt in de vorm van het totale systeem. Hiermee wordt bedoeld dat de zonnepanelen op verschillende plekken gemonteerd kunnen worden. Tevens bespaar je met het gebruik van micro-omvormers ruimte, en mogelijk geluidsoverlast.

Nadelen

Ieder voordeel kent zijn nadeel. Dit geldt ook voor de micro-omvormer. De micro-omvormer wordt onder het zonnepaneel gemonteerd. Bij defecten en/of storingen is het daardoor lastig om het te bereiken. Hierdoor kunnen de kosten enorm hoog oplopen op het moment dat het daadwerkelijk kapot gaat.

Daarentegen kunnen micro-omvormers gemakkelijk op afstand in de gaten gehouden worden. Hierdoor kun je snel anticiperen bij defecten en/of storingen en mogelijke kosten voorkomen.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?