Solarly

Zonnepanelen met een stekker

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

De zonnepanelen maken een ongekende ontwikkeling door. Jaarlijks, bijna maandelijks verschijnen er steeds meer verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Zo bestaan er tegenwoordig ook zonnepanelen met stekkers. Maar, hoe werken die eigenlijk? Gewoon de stekker erin en gaan? In dit artikel wordt de zonnepaneel met stekker onder de loep genomen.

Zonnepaneel met stekker

Een groot zonnesysteem dat bestaat uit zonnepanelen met stekkers komt nauwelijks tot niet voor. Sterker nog, over het algemeen kiest men voor zonnepanelen met stekkers als zij een klein zonnesysteem willen.

Een klein zonnesysteem is best ideaal. Het enige wat je nodig hebt is een aantal vierkante meters (panelen) en een meterkast (aansluiting). Of dit nou op je dak, garage of tuinhuis wordt geplaatst maakt niet uit, het kan namelijk allemaal!

En ja, het plaatsen van een zonnepaneel met stekker is zo simpel als het lijkt. Je plaatst de zonnepanelen op de juiste plek en steekt vervolgens de stekker in het stopcontact. Het is natuurlijk wel handig om de montagevoorschriften door te lezen, maar het is in principe een soort bouwpakket. Het enige waar je op moet letten is als je de zonnepanelen op een plat dak wilt plaatsen, dat je voldoende ballast plaatst.

Werking

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, maar jouw elektrische apparatuur werkt op wisselstroom. Hierdoor leveren zonnepanelen de opgewekte stroom niet rechtstreeks aan het elektriciteitsnet, maar aan een omvormer. De omvormer vormt de gelijkstroom om in wisselstroom waardoor het wél geschikt wordt voor het elektriciteitsnet.

Het grote verschil tussen een 'gewone´ zonnepaneel en een zonnepaneel met stekker is dat een zonnepaneel stekker een eigen omvormer heeft. Hierdoor kun je deze zonder enige aanpassingen aan de meterkast te hoeven verrichten direct aansluiten. Verder werkt een zonnepaneel met stekker gewoon hetzelfde als een 'gewone' zonnepaneel. Hierdoor blijft het aanmelden van jouw zonnepanelen bij de netbeheerder wel verplicht.

Voor- en nadelen

Zodra jij de stekker van jouw zonnepanelen in het stopcontact steekt, bespaar je meteen op de energierekening. De terugverdientijd is vervolgens afhankelijk van de hoeveelheid zon dat op jouw zonnepanelen valt. Heb je last van schaduw? Natuurlijk is dit niet gewenst, maar door het hebben van een eigen omvormer werken de panelen onafhankelijk van elkaar. De gemiddelde terugverdientijd is hierdoor vastgesteld op tien jaar. Ben je binnen deze tien jaar, of misschien een aantal jaar eerder al uitgekeken op je huis? Geen probleem, dan kun je deze zonnepanelen gemakkelijk meenemen.

Het klinkt allemaal erg rooskleurig, maar ook zonnepanelen met stekkers hebben zo zijn nadelen. De omvang van het zonnesysteem is niet groot. Hierdoor is de opbrengst niet zo hoog, en kan dit tegenvallen. Daarbij kan je maar maximaal één set zonnepanelen met stekker aansluiten per groep.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?