Solarly
newly build house with solar panels

Zonnepanelen op je garage- of schuurdak

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Of zonnepanelen alleen maar op het dak van je huis geplaatst kunnen worden? Nee, zeker niet. Als je geen beschikbare en/of geschikte ruimte (meer) hebt op het dak van je woning, zijn er altijd nog alternatieven. Hoewel niet iedereen een tuin heeft, en daardoor niet beschikt over een garage en/of schuur, zijn dit toch dé geschikte daken voor zonnepanelen. Op naar een duurzaam tuinhuis!

Opbrengst

Het dakoppervlak van je garage en/of schuur kan nauwelijks tippen aan het dakoppervlak van je woning. Logischerwijs passen er daardoor minder zonnepanelen op het dak van je garage en/of schuur. Dit betekent dat de kosten (aanschafprijs, installatie e.d.) een stuk lager zullen liggen, maar ook dat de opbrengst een stuk lager is. Daarentegen helpen alle kleine beetjes wel én is het type dak van je garage en/of schuur vaak perfect.

Het dak van een garage en/of schuur is vaak plat. Het grote voordeel van een plat dat is dat de zonnepanelen zowel in de juiste richting als in de ideale hellingshoek geplaatst worden. Daarnaast is het onderhouden van de zonnepanelen een stuk gemakkelijker. Viezigheid en/of eventuele complicaties (defect paneel) kun je sneller opmerken en verhelpen. Door het voordeel van het platte dak en de bereikbaarheid van de zonnepanelen wordt de (mogelijke) degradatie vertraagd en de opbrengst geoptimaliseerd.

Valkuil

Met name bij platte daken worden zonnepanelen op stellages geplaatst. Deze stellages staan los, waardoor het gemakkelijk kan wegwaaien bij extreme weersstoten. Hierdoor wordt er gebruik gemaakt van een ballast, zodat zonnepanelen en de bijbehorende stellages op hun plek blijven. Het grote euvel bij het daadwerkelijk plaatsen van de zonnepanelen op het dak van je garage en/of schuur, is de draagkracht. Het is namelijk vaak zo dat het dak een stuk minder stevig is. De vereiste ballast neemt extra gewicht met zich mee, dus moet het dak dit wel aankunnen.

Verder is het van belang dat de zonnepanelen op het dak van je garage en/of schuur wel rendabel zijn. Het dak is vaak niet hoog, waardoor het al gauw last kan gaan hebben van schaduw. Hierdoor moet er goed gekeken worden of dit niet het geval is.

Is dit niet het geval, en is de draagkracht van je dak voldoende? Dan ligt de weg open naar een duurzaam tuinhuisje!

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?