Solarly

De zonnedakpan is het toekomstbeeld voor zonne-energie

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Nu de gevolgen van de klimaatverandering alsmaar duidelijker worden is het nu écht tijd om de stap te zetten om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. De wijze van energie opwekken moet drastisch veranderen. Gelukkig vindt deze (energie)transitie al plaats, en is de technologie dagelijks bezig met het ontwikkelen van nieuwe, maar vooral betere innovaties. In deze context heeft de zonnedakpan zich gepositioneerd als veelbelovende innovatie. Maar, waarom wordt er nou geschetst dat de zonnedakpan het toekomstbeeld is?

Architectuur

De traditionele zonnepanelen zijn, dan wel in een negatieve zin, vaak enorm opvallend in het ontwerp van het desbetreffende gebouw. Dit weerhoudt menig Nederlander van het aanschaffen van zonnepanelen doordat het hun eigendom aantast.

Eén van de meest overtuigende aspecten van de zonnedakpan daarentegen is de integratie van technologie met architectuur. De zonnedakpannen zijn de oplossing als de esthetiek een grote rol speelt. Deze innovatie maakt de overstap naar duurzame energie aantrekkelijker voor een breder publiek doordat het de noodzaak wegneemt om over te stappen op groene energie zonder dat jouw 'eigendom' op esthetisch vlak wordt aangetast.

Fotovoltaïsche cellen

De fotovoltaïsche cellen zetten het zonlicht direct om in elektriciteit en zijn daarmee de drijfveren van de zonne-energie. Dag in en dag uit wordt hier onderzoek naar verricht om deze te blijven verbeteren. Deze voortdurende verbetering in de efficiëntie van fotovoltaïsche cellen is dan ook een belangrijke technologische doorbraak die de zonnedakpan aandrijft. Deze fotovoltaïsche cellen worden steeds kleiner en lichter, maar toch krachtiger. Hierdoor wordt de zonnedakpan steeds effectiever in het genereren van elektriciteit. Dit resulteert in de mogelijkheid om meer zonne-energie te produceren met een kleinere installatie waardoor de economische haalbaarheid naar een energietransitie toeneemt.

Ruimtebesparing

Traditionele zonnepanelen vereisen vaak een aanzienlijke oppervlakte. Hoewel de wil er is, kan de beschikbare ruimte toch roet in het eten gooien; het is een echte uitdaging. Zonnedakpannen daarentegen worden onderdeel van het al aanwezige dak waarmee de onbenutte ruimte zo optimaal wordt benut voor het opwekken van in dit geval zonne-energie. Naast dat dit enorm efficiënt is, is dit ook economisch gunstig. De behoefte aan extra grond en/of ruimte voor andere installaties die zonne-energie (kunnen) opwekken wordt hiermee weggenomen.

Toekomstbeeld

Al met al lijken de zonnedakpannen een veelbelovende toekomst voor de zonne-energie te schetsen. De combinatie van esthetiek, een technologische vooruitgang en de ruimtebesparing maken het een aantrekkelijke optie. In wezen wordt de drempel naar de overstap op groene (zonne-) energie verlaagd. De zonnedakpan kan een sleutelrol spelen in het verwezenlijken van alle ambitieuze doelen die wereldwijd zijn opgesteld.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?