Solarly

Wat is het rendement van een zonnepaneel?

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Zonnepanelen installeer je niet voor de sier op je dak. Zeker niet met het prijskaartje dat eraan hangt. De voornaamste beweegreden dat zonnepanelen worden aangeschaft is dat ze voldoende energie opwekken zodat jouw energiekosten (grotendeels) worden gedekt. Dit wordt ook wel het rendement genoemd, maar hoe zit dat nou precies?

Rendement

Het financiële rendement wordt bepaald door het technische rendement. Ofwel, de opbrengst hangt af van de efficiëntie. Het technische rendement van een zonnepaneel doelt op de hoeveelheid zonlicht dat omgezet wordt in bruikbare energie.

Het rendement van een gemiddelde zonnepaneel schommelt tussen de 14-22%. Dit wil zeggen dat een zonnepaneel 14-22% van het beschikbare zonlicht kan omzetten in bruikbare energie.

Rekensom

Het daadwerkelijk vaststellen van het exacte rendement van jouw zonnepanelen ligt net iets ingewikkelder. Hier is namelijk een berekening voor vereist. Voor de berekening van het bepalen van het rendement van een zonnepaneel op het dak in Nederland zijn een aantal factoren van belang, zoals:

  • De afmetingen van het zonnepaneel (oppervlakte)

  • Het vermogen van het zonnepaneel (Wattpiek)

  • Het vermogen van de zon

  • De standaard correctie

De afmetingen en het vermogen van een zonnepaneel spreken wel voor zich. De onduidelijk- en/of onwetendheid van het vermogen van de zon en de standaard correctie is begrijpelijk.

Het vermogen van de zon, ook wel zonneconstante genoemd, is de zonnestraling dat op één vierkante meter aardoppervlak valt. In dit geval is de zonneconstante vastgesteld op 1000 Watt per vierkante meter. Echter, in de praktijk ligt dit een stuk lager. Dit is te wijten aan het feit dat een deel van de zonnestraling wordt geabsorbeerd en gereflecteerd én doordat de zon nagenoeg nooit loodrecht op de aarde schijnt. Hierdoor houden we rekening met de zogeheten correctie van 0,85.

De formule voor het bepalen van het rendement gaat als volgt:

Vermogen zonnepaneel/ (oppervlakte zonnepaneel * zonneconstante * correctie) * 100

Stel je hebt een zonnepaneel van 1,5 meter breed en lang met een vermogen van 350 Wp. De berekening voor het rendement van jouw zonnepaneel is dan als volgt:

350/(2,25*1000*0,85)*100=18,30%

Het rendement van het desbetreffende zonnepaneel is dus 18,30%. Echter, dit percentage heeft betrekking op de perfecte omstandigheden. Je begrijpt nu wel waar ik op doel. Het rendement is namelijk enorm afhankelijk van een aantal externe factoren. Denk hierbij aan het type paneel, het dak of de weersomstandigheden. Stuk voor stuk beïnvloeden deze factoren het rendement van jouw zonnepaneel, dus het is zeker niet onbelangrijk om daar rekening mee te houden.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?