Wat zijn glas-folie zonnepanelen?
Je verwacht het misschien totaal niet, maar wat nou als ik je vertel dat de mensheid al eeuwen geleden wist dat je met de zon energie kon opwekken? Het fotovoltaïsche effect, wat de basis vormt voor de technologie achter de zonne-energie, werd al in de 19e eeuw ontdekt. Deze theorie heeft sindsdien een dermate ontwikkeling ondergaan wat uiteindelijk heeft geleid tot ons huidige energiesysteem. Je kunt je bijna geen straatbeeld zonder zonnepanelen meer voorstellen in Nederland. De meeste zonnepanelen die je daadwerkelijk ziet, zijn de klassieke, traditionele glas-folie zonnepanelen.
Samenstelling
Niet alleen vormt de zonnecel het hart van ieder zonnepaneel, ook is dit eigenlijk hét belangrijkste onderdeel. De zonnecellen zorgen ervoor dat het fotovoltaïsche proces in werking wordt gezet. Het is dus van belang dat de zonnecellen niet worden aangetast.
De naam verklapt eigenlijk de samenstelling van het paneel al. Aan weerszijde van de zonnecellen bevindt zich het EVA folie. Om de zonnecellen niet aan te tasten, worden deze ingesloten met aan de voorzijde glas en aan de achterzijde kunststof folie. Vandaar de naam glas-folie zonnepanelen.
Vanwege het feit dat de zonnepanelen dag en nacht in contact staat met de buitenomgeving, wordt er geen enkel- en/of dubbelglas gebruikt, maar gehard glas. Gehard glas, ook wel veiligheidsglas genoemd, dankt zijn naam aan het feit dat dit wel vijf keer zo sterk is als enkel glas. Door het proces van blootstelling aan extreme verhitting en snelle afkoeling wordt het glas extra 'hard' gemaakt.
Levensduur
Het is volkomen logisch dat je graag lang wilt genieten van je eigen aangeschafte spullen en/of voorzieningen, vooral als ze best duur waren. Helaas is dit niet altijd mogelijk, want na verloop van tijd fungeren de spullen en/of voorzieningen niet meer zoals in het begin. Dit geldt ook voor zonnepanelen, want helaas hebben zonnepanelen geen eeuwig leven.
Ongeacht de kwaliteit, techniek of voldoening aan eisen die vanuit de Europese Unie zijn opgesteld, zullen je zonnepanelen na een bepaalde tijd minder presteren. De vermogensgarantie die de fabrikanten bij de klassieke, traditionele glas-folie zonnepanelen geven is 80% na 25 jaar.
De oorzaken van deze degradatie zijn te wijten aan ouderdom en slijtage door vocht, temperatuurswisselingen en mechanische spanningen. Hoewel het gehard glas 3,2 tot 4 millimeter dik is, is het kunststof folie in sommige gevallen wel maximaal 0,1 millimeter dik. Dit zorgt ervoor dat het paneel vooral aan de achterkant, als deze op verkeerde wijze is geïnstalleerd, enorm vatbaar is voor de weersomstandigheden. Nederland kennende kan dit dan wel eens hard gaan.
Gemiddeld gezien hebben de klassieke, traditionele glas-folie zonnepanelen een levensduur van 20-30 jaar.
Kosten
Hoewel het doel van zonnepanelen juist is gericht op het terugdringen van kosten, is het algemeen bekend dat er een redelijk hoog prijskaartje aan hangt.
Zoals met alles kan je het eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt. Het hangt allemaal af van je persoonlijke situatie en voorkeuren, want hoeveel glas-folie zonnepanelen wil je? Van welk merk wil je je glas-folie zonnepanelen? En wil je hier eventuele (power) optimizers bij? Naast al deze mogelijke opties varieert de prijs, dan wel exclusief installatiekosten, tussen €300,- en €600,- per paneel.