Solarly
Sunflower

Wat zijn glas-glas zonnepanelen?

3 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Het willen blijven door ontwikkelen is écht iets van deze tijd. Gebeurt dit niet, dan raak jij of jouw bedrijf achter op de concurrenten wat uiteindelijk nadelig kan uitpakken. Dit geldt ook voor zonnepanelen industrie. Deze industrie houdt zich dagelijks bezig het met het uitvinden van innovaties en verbeteringen, waaronder het glas-glas zonnepaneel.

Samenstelling

Van zware hagelbuien tot tropische temperaturen. En dat allemaal in één week. Het komt steeds vaker voor dat de vier jaargetijden seizoenen 'lijken' voor te komen binnen een kort tijdsbestek. Met het oog op de klimaatverandering zullen de extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen in ons land.

De achterliggende gedachte van dit type zonnepaneel heeft alles te maken met de (toekomstige) extreme weersomstandigheden; het nog beter willen beschermen van de enorm belangrijke zonnecellen.

Glass glass solar panel

Glass glass solar panel

Aan weerszijden van de zonnecellen bevindt zich het EVA folie. Dit is vervolgens ingesloten met glas, zowel aan de voor- als achterzijde. De naam glas-glas zonnepanelen komt dus niet zomaar uit de lucht vallen.

Om het beschermende vermogen van de glas-glas zonnepaneel te vergroten worden de zonnecellen ingesloten met gehard glas. Tijdens de bereidingsproces van het geharde glas wordt het blootgesteld aan extreme verhitting en snelle afkoeling waardoor het extra 'hard' wordt gemaakt. Gehard glas is vijf keer zo sterk als enkelglas en heeft niet voor niets de bijnaam veiligheidsglas.

Nu zal je denken; waarom zijn deze glas-glas zonnepanelen dan al niet eerder op de markt gekomen? Het antwoorde op deze vraag is heel simpel. Normaliter varieert de dikte van gehard glas tussen 3,2 - 4 millimeter en weegt al gauw +/- 16 kilogram. Dit zou betekenen dat alleen al de twee glaslagen +/- 32 kilogram wegen. Dan zijn het frame, zonnecellen en EVA folie nog niet eens erbij gerekend.

Het is de fabrikanten gelukt om de dikte van het geharde glas te verdunnen naar 2 millimeter. Hierdoor komt het gewicht van één glas-glas zonnepaneel op +/- 20 kilogram. Dit is perfect hanteerbaar.

Levensduur

Hoewel wij enigszins bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden én de mogelijkheid hebben om te schuilen, geldt dat niet altijd voor onze voorzieningen.

Om de glas-glas zonnepanelen resistenter te maken tegen deze (toekomstige) extreme weersomstandigheden, worden ze een stuk zwaarder getoetst. Alle glas-glas zonnepanelen ondergaan een test die de extreme weersomstandigheden nabootst in een relatief korte tijd. Alleen de glas-glas zonnepanelen die slagen voor deze test worden op de markt aangeboden.

Vanwege het feit dat de glas-glas zonnepanelen aan zowel de voor- als achterkant gehard glas hebben, kent dit paneel een enorme stevigheid én is waterdicht. De drukverdeling van de zonnecellen blijft op deze manier gecentreerd waardoor de jaarlijkse degradatie (0,5%) tot een minimum wordt beperkt. De fabrikanten geven dan ook een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar. De glas-glas zonnepanelen worden beschouwd als hoogwaardige zonnepanelen.

Gemiddeld gezien hebben de glas-glas zonnepanelen een levensduur van 40 - 50 jaar.

Kosten

Kwaliteit kent zijn prijs. Zo geldt dat voor bijna alles, en dus ook voor glas-glas zonnepanelen. De prijs die je per glas-glas paneel betaalt hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Wil je je glas-glas zonnepanelen namelijk met of zonder frame? Zou je daar eventuele (power) optimizers bij willen? En wat voor afmetingen moeten je glas-glas zonnepanelen hebben? Buiten al deze mogelijke opties ligt de prijs op ongeveer €850,- per paneel.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?