Solarly

Zonnepanelen met stekker

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Duurzaamheid is de afgelopen jaren hoog in het vaandel komen te staan. Door de ontwikkelingen en innovaties die elkaar in rap tempo opvolgen is het geen verrassing dat de zonnepanelen in allerlei vormen en maten worden aangeboden. Van indrukwekkende zonneboerderijen tot geïntegreerde zonnedakpannen; de mogelijkheden lijken eindeloos. Eén van deze nieuwe(re) uitvindingen is de zonnepaneel met stekker. Maar wat maakt dit nou zo bijzonder?

Zonnepaneel met stekker

Op het moment dat zonne-energie ter sprake komt wordt er direct gedacht aan de traditionele zonnepanelen die vast op de daken zijn geïnstalleerd. Best logisch, want een zonnepaneel met stekker is bij menig Nederlander nog onbekend. Toch is een zonnepaneel met stekker een handige, en vooral flexibele oplossing voor energiebehoeften.

Een zonnepaneel met stekker is voorzien van een geïntegreerde omvormer. Dit betekent dat de zonnepaneel de gelijkstroom zelf al omzet in (bruikbare) wisselstroom en er niets aan de meterkast aangepast hoeft te worden. Door simpelweg de stekker in het stopcontact te steken kun je jezelf in jouw energiebehoeften voorzien. Op deze manier wordt de drempel voor het overstappen naar duurzame energie enorm verlaagd.

Waar en hoe te plaatsen?

Over het algemeen wordt er voor de zonnepanelen met stekker gekozen als er enige behoefte is naar een zonnepaneleninstallatie, maar er niet veel budget en/of ruimte beschikbaar is. De zonnepanelen met stekkers zijn in principe overal te plaatsen, want er zijn maar een bepaalde hoeveelheid vierkante meters benodigd. Tevens is het wel noodzakelijk dat er een stopcontact in de buurt zit van de plaats waar de zonnepanelen met stekker worden geplaatst, maar dat spreekt voor zich.

Het monteren van de zonnepanelen is ook vrij simpel. Je plaatst de zonnepaneel met stekker op de juiste plek en steekt vervolgens de stekker in het stopcontact. That´s it. Natuurlijk is het wel van belang om het gehele voorschrift door te lezen. Daarbij is het goed om te weten dat je op een groep met zekering van 16 ampère maar maximaal twee zonnepanelen met stekker kunt aansluiten.

Tevens dienen deze panelen wel aangemeld te worden bij jouw netbeheerder. En ga je verhuizen? Geen enkel probleem, want dan neem je jouw zonnepanelen met stekker gewoon gemakkelijk mee.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?