Solarly

De kosten van een zonnedakpan

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

De technologie die zich achter de zonne-energie schuilt zit alles behalve stil. Dagelijks zijn techneuten bezig met de zoektocht naar een betere, duurzamere en vooral efficiëntere manier van energieopwekking. En met succces! Eén van de opvallende innovaties is namelijk de zonnedakpan. De zonnedakpan is een slimme combinatie van dakbedekking en zonnepanelen en wordt gezien als veelbelovende oplossing. Maar, wat kost deze nieuwe uitvinding eigenlijk?

Functionaliteit

Evenals de traditionele zonnepanelen zijn de zonnedakpannen uitgerust met fotovoltaïsche cellen die het zonlicht omzetten in elektriciteit. Hoewel het proces vrijwel vergelijkbaar is bieden de zonnedakpannen toch een stuk meer voordelen.

In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen integreren zonnedakpannen naadloos met het bestaande architectuur. Daar waar menig Nederlander afhaakt neemt de zonnedakpan dit esthetische bezwaar direct weg. Vanwege het feit dat de zonnedakpannen daadwerkelijk onderdeel worden van het al aanwezige dak wordt de onbenutte ruimte zo optimaal mogelijk benut voor het opwekken van zonne-energie.

Kosten

Zonnedakpannen zijn nog relatief nieuw in de zonne-energie wereld. Dit betekent, net als alle andere nieuwe ontwikkelingen, dat het prijskaartje momenteel nog wat aan de hoge kant is. De kosten van zonnedakpannen zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals de capaciteit, het merk en het oppervlakte van het dak.

Over het algemeen ligt de initiële investering voor zonnedakpannen hoger dan voor de traditionele zonnepanelen. Dit komt door de geavanceerde technologie en de integratie met de bestaande architectuur. De kosten van een zonnesysteem dat bestaat uit zonnedakpannen zijn wel twee tot drie keer zo hoog dan een zonnesysteem dat bestaat uit traditionele zonnepanelen met dezelfde omvang. Dit betekent dat een zonnesysteem van zonnedakpannen gemiddeld €12.500,- kost.

Investering waard

De hoge kosten van de zonnedakpannen kunnen aanvankelijk een drempel vormen, maar de voordelen op lange termijn maken het een serieuze overweging. De zonnedakpan is één van de eerste duurzame ontwikkelingen die integreert in de structuur van de huidige architectuur, bijdraagt aan de klimaatverandering én kostenbesparend op de energierekening. Daarentegen is het wel essentieel om zorgvuldig de mogelijke besparingen, subsidies en kosten te evalueren voordat het besluit daadwerkelijk wordt genomen. Vandaag de dag zal een zonnesysteem dat bestaat uit traditionele zonnepanelen nog wat aantrekkelijker zijn, maar de ontwikkelingen omtrent een zonnesysteem dat bestaat uit zonnedakpannen is een stap in de goede richting. Uiteindelijk wordt dit de investering waard.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?