Solarly

Dit betekent het prijsplafond voor jou

3 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Ten behoeve van jouw energierekening heeft de overheid een zogeheten prijsplafond vastgesteld. Dit prijsplafond biedt zekerheid waardoor jouw energierekening tot op zekere hoogte betaalbaar blijft. Het enige dat hier tegenover staat is dat jij onder de maximale verbruiksgrens moet blijven. Deze verbruiksgrens wordt ook wel het verbruiksplafond genoemd. Maar, wat nou als je dat verbruiksplafond overschrijdt? En waarop is dit nou eigenlijk gebaseerd?

Energieprijsplafond

Sinds 1 januari 2023 geldt het energieprijsplafond voor alle huishouden in Nederland. Dit is met name bedoeld voor huishoudens (bedrijven, verenigingen, zzp-ers e.d.) met een kleinverbruik.

Het energieprijsplafond bestaat eigenlijk uit twee onderdelen, namelijk het prijsplafond en het verbruiksplafond. Tot een bepaald verbruik betaal je een lagere prijs voor stroom en gas dan oorspronkelijk in jouw energiecontract staat. Dit wordt het prijsplafond genoemd. Het Kabinet heeft dit zogeheten prijsplafond vastgesteld op €0,40 per kWh stroom en €1,45 m³ gas. Tevens geldt dit prijsplafond niet voor de huishoudens die al lagere tarieven in hun energiecontract hebben staan.

Het prijsplafond geldt tot een maximale hoeveelheid stroom en gas die je jaarlijks verbruikt. Deze maximale hoeveelheid wordt het verbruiksplafond genoemd. Het Kabinet heeft verbruiksplafond gebaseerd op het gebruik van een gemiddeld huishouden. Het verbruiksplafond is vastgesteld op een verbruik van 2900 kWh stroom en 1200 m³ gas per jaar. Zodra dit verbruiksplafond wordt overschreden betaal je voor het deel boven het verbruiksplafond de oorspronkelijke tarieven uit jouw energiecontract.

Energieverbruik

De maximale hoeveelheid kWh stroom en m³ gas dat je mag verbruiken is als het ware over de 365 dagen verdeeld. Iedere dag kun je weer een bepaalde nieuwe hoeveelheid stroom en/of gas verbruiken.

Logischerwijs kun je in de wintermaanden meer stroom en/of gas verbruiken dan in de zomermaanden. Dit komt doordat het 's winters een stuk kouder en minder lang licht is. Hierdoor ligt het verbruiksplafond in de wintermaanden een stuk hoger dan in de zomermaanden. Tevens is het niet zo dat je je daadwerkelijk aan het verbruiksplafond van de desbetreffende maand en/of dag moet houden. Op het moment dat je de ene maand iets meer stroom en/of gas verbruikt dan het vastgestelde verbruiksplafond kun je dit volgende maand en/of dag gewoon compenseren door iets minder stroom en/of gas te gebruiken.

Echter is het wel belangrijk dat je rekening houdt met de jaarafrekening. Bij de jaarafrekening wordt er gekeken naar de hoeveelheid energie je daadwerkelijk hebt gebruikt. Dit betekent dat dat jouw energieleverancier kan zien of je boven het verbruiksplafond bent gekomen, of onder het verbruiksplafond bent gebleven. Dit berekenen zij aan de hand van al jouw dagplafonds.

Zonnepanelen

Nu zul je je vast afvragen wat voor impact het prijsplafond heeft op zonnepanelen. Zoals je misschien al weet komt het regelmatig voor dat zonnepanelen meer zonne-energie opwekken dan de eigenaren daadwerkelijk verbruiken. Vervolgens kunnen zij deze zonne-energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit wordt de salderingsregeling genoemd.

Voorafgaand aan de bekendmaking van het prijsplafond heerste er een enorme speculatie of zonnepaneleneigenaren bruto of netto in aanmerking zouden komen voor het prijsplafond. Na vele discussies heeft het Kabinet vastgesteld dat het prijsplafond voor zonnepaneleneigenaren de toepassing van de salderingsregeling geldt. Met andere woorden, de zonnepaneleneigenaren komen netto in aanmerking voor het prijsplafond. Dit is in het voordeel voor zonnepaneleneigenaren, want door te salderen komt het nettoverbruik een stuk lager te liggen. Stel, jaarlijks verbruik jij 2500 kWh en lever je 1000 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Jouw brutoverbruik is dan 2500 kWh, en jouw nettoverbruik 1500 kWh. Doordat het tarief van het prijsplafond wordt berekend op basis van jouw netto elektriciteitsverbruik bespaar je dus enorm op de rekening.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?