Solarly

Indak zonnepanelen

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Met de techniek van nu valt het onderlinge verschil tussen de zonnepanelen nauwelijks meer te begrijpen. Het aanbod is namelijk zó groot! Neem bijvoorbeeld de geïntegreerde zonnepanelen, of de zonnedakpan. Deze twee soorten worden vaak vergeleken met indak zonnepanelen. Maar vallen deze soorten wel onder de indak zonnepanelen? De vergelijking is niet gek. Het is vrij logisch zelfs, maar het is toch net niet hetzelfde.

Indak zonnepanelen

Veel huishoudens kunnen en willen wel zonnepanelen aanschaffen, maar doen het niet vanwege esthetische redenen. Het kleurverschil, de ongelijkheid en de uitstraling wegen in dat geval zwaarder dan wat het uiteindelijk oplevert.

Om de gedachte van deze potentiële klanten te veranderen hebben de fabrikanten meer aandacht aan het esthetische aspect van een zonnepaneel besteed. Dit heeft dan ook geleid tot de ontwikkeling van een indak zonnepaneel.

Indak zonnepanelen zijn eigenlijk gewoon 'normale' zonnepanelen, maar dan op een andere manier gemonteerd. De naam verklapt al een beetje hoe. Normaliter worden de zonnepanelen op het dak gemonteerd, maar de indak zonnepanelen worden als het ware verzonken in het dak.

Doordat de indak zonnepanelen op nagenoeg gelijke hoogte als de dakpannen worden gemonteerd, nemen ze niet de vorm van het gebouwelement over. Hierdoor dienen aanvullende maatregelen getroffen te worden met betrekking tot het afvoeren van water. Door middel van een gootsysteem in combinatie met een waterkerende folie onder de zonnepanelen te plaatsen wordt dit gemanaged.

Daarentegen beïnvloedt deze waterkerende constructie het rendement op een negatieve manier. Met name in de zomer hebben de zonnecellen ventilatie nodig. Het is namelijk bekend dat de zonnepanelen onder te warme toestanden minder presteren. De waterkerende constructie van de indak zonnepanelen blokkeert deze (lucht)ventilatie. Dit heeft bovendien ook invloed op de brandveiligheid.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?