Solarly
Lightbulbs

Waarom zonnepanelen aanmelden?

3 minuten leestijd

Joshua Bolk

LinkedIn

Stel je voor: je hebt geïnvesteerd in zonnepanelen voor je huis of bedrijf. Maar wist je dat er een cruciale stap is die vaak over het hoofd wordt gezien? In Nederland is het aanmelden van jouw zonnepanelen niet alleen een optie, het is een noodzakelijke zet. De redenen hierachter zullen je verrassen en de voordelen gaan verder dan alleen besparingen op de energierekening. Ontdek waarom het cruciaal is om jouw zonnepanelen aan te melden in Nederland en hoe deze eenvoudige stap een grote impact kan hebben op jou en de omgeving.

Waarom moet ik mijn zonnepanelen aanmelden?

Er zijn verschillende redenen waarom het nuttig is om zonnepanelen aan te melden:

  • Het is nuttig voor de netbeheerder om te weten door wie, waar en wanneer er energie wordt opgewekt. Zo krijgt de netbeheerder een beter overzicht en kan zij pieken voorkomen en het energienet beter beheren. Pieken in het net kunnen uitlopen op een storing, en dat wilt niemand!

  • Nadat je zonnepanelen zijn aangemeld bij de netbeheerder, kan deze zien of je meter geschikt is om stroom op terug te leveren. Beschikt je bijvoorbeeld over een analoge meter zonder draaischijf, dan is jouw meter ongeschikt om de aan het net teruggeleverde energie te meten. In zo'n geval komt de netbeheerder vrijwel altijd kosteloos een nieuwe (slimme) meter plaatsen.

  • De energieleverancier kan alleen een terugleververgoeding geven wanneer de zonnepanelen zijn aangemeld. Je ontvangt een vergoeding of een verrekening op de huidige energierekening, afhankelijk van of je meer of minder teruglevert dan dat je verbruikt.

  • Ten slotte is het, mede om bovenstaande redenen, in Nederland en binnen de EU verplicht om alle energieopwekkers te registreren. Dit is te vinden in Artikel 40, vijfde lid, van verordening (EU) 2017/1485 (de system operation verordening). Zonnepanelen zijn energieopwekkers, en zijn dus ook verplicht om te worden aangemeld. Deze verplichting is ingegaan op 27 april 2019.

Wat heb je nodig bij het aanmelden van zonnepanelen?

Aanmelden van zonnepanelen bij je netbeheerder kan op energieleveren.nl. Wanneer je zelf zonnepanelen gaat aanmelden heb je de volgende gegevens nodig:

  • Het aantal zonnepanelen dat is aangesloten.

  • Het vermogen per paneel in Wattpiek.

  • Het merk en het type omvormer.

  • Het vermogen van de omvormer in Kilowatt.

  • Aanwezigheid van een elektriciteitsopslag, zoals een accu of een thuisbatterij.

  • De datum van ingebruikname van de zonnepanelen.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

De verantwoordelijkheid van de opgegeven gegevens zijn de verantwoordelijkheid van je netbeheerder. Hieronder geven wij een lijst van alle privacy statements van alle netbeheerders in Nederland. Weet je niet wie jouw netbeheerder is? Dan kan je deze gemakkelijk opvragen op eancodeboek.nl.

Wat gebeurt er na het aanmelden?

Na het aanmelden van de zonnepanelen loopt uw netbeheerder de aanmelding na en legt de volgende punten vast:

  • Van welke elektriciteitsopwekkers er sprake is (in dit geval dus zonnepanelen).

  • Wat het vermogen van deze zonnepanelen is.

  • Vanuit welke bron deze elektriciteitsopwekkers energie maken.

Nadat dit proces is voldaan ontvang je een bevestigingsmail. De duur van dit proces verschilt per netbeheerder, maar normaliter duurt dit niet langer dan vijf werkdagen.

Wie betaalt mijn saldering uit na aanmelding?

Het uitbetalen van de saldering wordt gedaan door uw energieleverancier. Let op: dit is dus een andere partij dan uw netbeheerder. Bekende energieleveranciers in Nederland zijn Eneco, Essent, Vattenfall, BudgetEnergie, Van de Bron, Pure Energie enzovoorts. Saldering vindt, vastgesteld door de rechter, 1 keer per jaar plaats. Wanneer deze saldering in het jaar plaats vind, staat niet vastgesteld. Dit kan je vaak terugvinden in het contract van de energieleverancier.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?