Solarly

Zonnepanelen met een accu

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

Een hemelsblauwe lucht met volop zon. Het is pas net lente, maar we hebben dit jaar al enorm mogen boffen met het weer. Dit biedt een goed vooruitzicht voor iedereen die van zulk weer houdt. Met name voor de zonnepaneleneigenaren is dit veelbelovend, want des te vaker de zon schijnt, des te meer energie wordt opgewekt. Hoewel 's zomers de meeste zonne-energie wordt opgewekt, wordt die zonne-energie vanwege de weersomstandigheden nauwelijks tot niet verbruikt. Het grootste gedeelte wordt in die periode namelijk teruggeleverd aan het energienet met behulp van de salderingsregeling. Daarentegen heerst er grote onzekerheid over het bestaan van deze regeling, dus wat kun je anders doen met het overschot aan zonne-energie?

Energieverbruik

Gemiddeld gezien verbruik je maar ongeveer 30 procent van de zonne-energie die jouw zonnepanelen opwekken. Dit betekent dus dat je meer dan de helft terug levert aan het elektriciteitsnet! Een aanzienlijk hoog percentage.

Toch is dit percentage nog zo gek nog niet en de reden hiertoe kan makkelijk verklaard worden. Het heeft namelijk allemaal te maken met de weersomstandigheden. Daar waar zonnepanelen op een 's zomerse dag veel stroom opwekken, verbruik jijzelf juist minder. Je bent namelijk vaak langer buiten en/of niet thuis doordat het lekker weer is, de verwarming hoeft niet aan en de was kan buiten drogen.

Thuisbatterij

Gelukkig staat de technologie achter de zonne-energie niet stil. Of de salderingsregeling nou daadwerkelijk wordt afgeschaft of niet, in beide gevallen staat een innovatief alternatief te wachten. Dit alternatief is de zogeheten thuisbatterij.

Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, slaat het overschot aan opgewekte zonne-energie op. Vervolgens kun je deze opgeslagen opgewekte energie op een ander tijdstip gebruiken.

Op deze manier vergroot je het verbruik van je 'eigen' opgewekte energie en word je steeds onafhankelijker. Volledige onafhankelijkheid zit er door ons klimaat helaas niet in, maar door de thuisbatterij neemt jouw verbruik van je eigen opgewekte zonne-energie toe tot 60 procent.

Zinvol alternatief

De gemiddelde opslagcapaciteit van een thuisbatterij is 6 kWh. ´s Zomers is 6 kWh net te weinig om de door jouw zonnepanelen opgewekte zonne-energie op te kunnen slaan die je niet meteen verbruikt. 's Winters daarentegen wekken jouw zonnepanelen net te weinig op om de thuisbatterij volledig te vullen. Daarbij is het prijskaartje dat aan een thuisbatterij hangt relatief hoog. De prijs schommelt vaak tussen de €4000 tot €5000.

Of de thuisbatterij een zinvol alternatief is voor het overschot aan opgewekte zonne-energie valt nog over te discussiëren. Nu de salderingsregeling bestaat is de aanschaf, mits je streeft naar enige onafhankelijkheid, verre van nodig. Op het moment dat de salderingsregeling daadwerkelijk wordt afgeschaft wordt het iets aantrekkelijker. Toch blijft de capaciteit laag en de prijs relatief hoog waardoor je je zelf nog even moet afvragen of je dit écht wilt nodig hebt.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?