Solarly

Wie moet mijn zonnepanelen aanmelden?

2 minuten leestijd

Joshua Bolk

LinkedIn

Wie draagt de verantwoordelijkheid voor het aanmelden van zonnepanelen? Het antwoord op deze vraag is niet altijd duidelijk. Deze blog duikt dieper in deze kwestie, waarbij we verkennen wie de plicht draagt om de zonnepanelen aan te melden. Van de eigenaar tot de installateur en de netbeheerder: ontdek de verschillende mogelijkheden voor een correcte aanmelding van zonnepanelen. Een essentiële leidraad om helderheid te bieden over wie deze belangrijke stap op zich hoort te nemen en waarom dit van cruciaal belang is voor een soepele en wettelijk conforme integratie in het energienetwerk.

Wie is verantwoordelijk voor het aanmelden?

Het aanmelden van zonnepanelen kan op verschillende manieren plaatsvinden, afhankelijk van individuele voorkeuren en mogelijkheden. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor het aanmelden van je zonnepanelen, maar je hoeft dit niet altijd zelf te doen.

Zelf aanmelden

Wanneer je de zonnepanelen zelf aanmeldt, heb je de touwtjes in handen. Deze verantwoordelijkheid geeft je de mogelijkheid om direct betrokken te zijn bij het aanmeldingsproces. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een internetverbinding en de gegevens van je zonne-systeem.

Het aanmelden van je zonnepanelen kan eenvoudig op energieleveren.nl. Deze website wordt onderhouden door de regionale netbeheerders van Nederland:

Het proces van jouw aanmelding wordt dan ook afgehandeld door jouw eigen netbeheerder. Weet je niet wie jouw netbeheerder is? Dit kan je makkelijk opzoeken op eancodeboek.nl.

Welke gegevens heb ik nodig?

Als je zonnepanelen gaat aanmelden bij je netbeheerder worden er bepaalde gegevens van je zonne-systeem opgevraagd. De netbeheerder wil de volgende gegevens van je weten tijdens het registreren van je zonnepanelen:

  1. Het aantal aangesloten zonnepanelen.

  2. Het vermogen per paneel in Wattpiek.

  3. Merk en type van de omvormer.

  4. Vermogen van de omvormer in Kilowatt.

  5. Aanwezigheid van elektriciteitsopslag, zoals een accu of een thuisbatterij.

  6. Datum van ingebruikname van de zonnepanelen.

Aanmelding via installateur

Je hebt ook de optie om je installateur of andere 3e partij te mandateren voor deze registratie. Door hen de machtiging te geven om de aanmelding namens jou te verrichten op energieleveren.nl, neemt de installateur deze verantwoordelijkheid op zich. Vervolgens zullen zij de benodigde procedures doorlopen, waarbij je naar voorkeur een bevestiging per e-mail ontvangt.

Aanmelding door netbeheerder

Soms biedt de netbeheerder de mogelijkheid om de registratie voor je uit te voeren. Je kunt dan contact met hen opnemen via telefoon of e-mail om de vereiste gegevens voor de registratie van je zonnepanelen te verstrekken. Na het doorgeven van deze informatie, ontvang je een bevestiging van de voltooide registratie. Houd er echter rekening mee dat deze service niet door alle netbeheerders wordt aangeboden.

Verantwoordelijkheid van aanmelding

In deze blog hebben we gekeken naar wie er verantwoordelijk is voor het aanmelden van zonnepanelen. Het blijkt dat dit verschillende mensen kunnen zijn: de eigenaar, de installateur of zelfs de netbeheerder. Meestal ligt deze verantwoordelijkheid bij de eigenaar, maar er zijn alternatieven, zoals de installateur of zelfs de netbeheerder, die dit kunnen doen. Een juiste aanmelding is belangrijk voor een soepele integratie van je zonnepanelen in het net.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?