Solarly

Zonnepanelen verdienen zichzelf nog steeds terug

2 minuten leestijd

Robin van Mil

LinkedIn

De afgelopen tijd heerste er enige speculatie over de vraag of zonnepanelen vandaag de dag nog wel rendabel zijn. Dit is voornamelijk te wijten aan de discussies rondom de salderingsregeling. Echter, tegen de verwachtingen in verdienen zonnepanelen zich momenteel sneller terug dan ooit, wat nog maar eens de effectiviteit van deze investering benadrukt. Maar, hoe kan dit nou eigenlijk?

Geen reden tot twijfel

Tot ongeveer het voorjaar van 2023 was er een aanzienlijke belangstelling voor het aanschaffen van zonnepanelen, maar momenteel lijkt deze interesse te zijn afgenomen door de (mogelijke) afbouw van de salderingsregeling. De salderingsregeling maakt het mogelijk om de door jouw opgewekte zonne-energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Vanaf 2025 zal dit hoogstwaarschijnlijk stapsgewijs afnemen waardoor menig Nederlander aarzelt over de aanschaf van zonnepanelen.

Toch tonen nieuwe berekeningen aan dat het nog steeds verstandig is om zonnepanelen te kopen, zelfs als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Tevens is dit nog helemaal niet zeker, want de Eerste Kamer heeft hier nog geen beslissing overgenomen.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van de zonnepanelen is een sleutelfactor die sterk leeft onder de Nederlanders. Deze periode weerspiegelt de mate van de rendabiliteit van deze duurzame investering. De reden dat dit zo bijzonder van belang is, is omdat het direct gerelateerd is aan de aanzienlijke besparingen op de energierekening. Het inzicht in de terugverdientijd speelt dus een doorslaggevende rol. Hoe korter, hoe beter.

De terugverdientijd varieert voor eenieder. Dit komt door zowel persoonlijke als technische factoren. De terugverdientijd is namelijk afhankelijk van een tal van factoren, zoals de efficiëntie van de zonnepanelen, installatiekosten, locatie en lokale energieprijzen.

Bovendien is de prijs van zonnepanelen de afgelopen maanden wel tot een derde gedaald. Dit heeft positieve invloed op de terugverdientijd. Zo meldt Milieucentraal dat de terugverdientijd tot wel twee jaar korter is geworden. Begin 2023 was de terugverdientijd voor een set van tien zonnepanelen, inclusief installatie en omvormer, ongeveer acht jaar. Gezien de daling in de aanschafprijs is dat nu gereduceerd tot nog maar zes jaar.

Mede door deze daling in de prijs, en daarmee een kortere terugverdientijd, de vraag naar zonnepanelen weer zal gaan stijgen.

Veelgestelde vragen

Uitgelicht

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

Na een periode van onzekerheid heeft de Eerste kamer toch de knoop doorgehakt. De salderingsregeling blijft voorlopig nog bestaan

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

Eerste Kamer hakt knoop door: Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling stimuleert men om te investeren in duurzame energie. Echter wil de Tweede Kamer dit afbouwen, maar vindt de Eerste Kamer hiervan?

ZonnepanelenCard image

cardRobin van Mil

De levensduur van een zonnedakpan

Zonnedakpannen worden steeds populairder. Deze innovatieve uitvinding heeft een hoop voordelen, maar voor hoelang kan men hiervan genieten?